Materiály a usnesení rady a zastupitelstva

Úvodní stránka usnesení » Rada » Detaily Usnesení
  

k informaci o zaslání dopisu hlavnímu městu Praze ve věci jednání o odkoupení Stadionu Ďolíček

Datum přijetí: 21.4.2015
Číslo jednání: 9
Číslo usnesení: 332

Obsah usnesení:

Rada městské části Praha 10

 

I.    bere na vědomí

zaslání dopisu radnímu hl. m. Prahy Ing. Michalu Haškovi ze dne 14. 4. 2015 ve věci informování o průběhu či výsledcích jednání o odkoupení Stadionu Ďolíček, resp. zahájení jednání v této věci, s vlastníkem Stadionu Ďolíček společností BOHEMIANS REAL, a. s., ve znění dle přílohy č. 1 tohoto usnesení

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUDr. Radmila  K l e s l o v á

starostka

 

 

 

Ing. Vladimír  N o v á k

1. zástupce starostky

 

 

- 2 -

 

 

 

 

 

 

 

Předkladatel:  JUDr. Kleslová, starostka

Anotace:         občanské aktivity, kultura, sport

Provede:         -

Na vědomí:     -

Garant:            Mgr. Ekstein, MBA, ved. OMP

Číslo tisku:      P10-042224/2015

 

 

Příloha č. 1 usnesení RMČ Praha 10 č. 332 ze dne 21. 4. 2015

 

logo_P10_orig

 

JUDr. Radmila Kleslová

starostka městské části Praha 10

 

V Praze dne: 14.4.2015

Č.j.:  P10-039195/2015         

Vršovická 68, 101 38, Praha 10

Telefon.: +420 271 733 414

Fax: +420 267 310 449

E-mail: radmilak@praha10.cz

 

 

 

Vážený pane radní,

                obracím se na Vás ve věci řešení situace majetkoprávních vztahů nemovitostí Stadionu Ďolíček s ohledem na dříve přijatá usnesení Rady HMP č. 2603 ze dne 30. 9. 2014 a č. 2786 ze dne 21. 10. 2014, kterými Rada HMP vyjádřila svůj nesouhlas se směnou nemovitostí Stadionu Ďolíček za sousední pozemky, schválenou ZMČ Praha 10.

                Jak jistě víte, Stadion Ďolíček je domovským stadionem klubu Bohemians Praha 1905, a.s., který je pokračovatelem slavné fotbalové tradice a nositelem hrdého názvu BOHEMIANS Praha. Dovolte mi, abych Vám trochu přiblížila, o jak významnou tradici se jedná. Takřka přesně před 83 lety se otevřely brány stadionu tehdy pod názvem Dannerův, dnes známého jako Ďolíček. Soupiska Bohemky se jmény jako Kulda, Petřík, Kučera, Hoffmann, Lanhaus, Tyrpekl, Srba, Knížek, Bejbl, Bára, Skála, Fait – to byla dnes již legendární jména, na které se tehdy přišlo podívat 18 tisíc diváků. Ve Vršovicích tehdy museli dokonce posílit i hromadnou dopravu, aby se fanoušci  mohli  na stadion dostat. A i když se první zápas v novotou vonícím stadionu nepovedl, neboť tým s klokanem ve znaku tehdy Slavia porazila 3:1, nadšení fanoušků neopadlo. Stejně jako je víra ve svůj klub neopustila během nešťastných období a chvil, které klub potkaly v průběhu let a potkávají dodnes.

                Historie klubu Bohemians sahá až do roku 1905, kdy jej založili členové sportovního kroužku Kotva Vršovice. Ti jej pojmenovali AFK Vršovice. Název Bohemians přichází až o 22 let později. Tehdy klub během zájezdu v Austrálii vystupoval jako Bohemians, který odkazoval na naší zemi. Fotbalový svaz klubu název za skvělou reprezentaci ponechal. Z Austrálie si kromě názvu přivezli fotbalisté i dnes tak proslulého klokaního maskota.

                Od roku 1914 hráli vršovičtí na stadionu pod kasárnami v ďolíku u Kodaňské ulice, kousek od dnešního stadionu Eden. Odtud přezdívka "Ďolíček". Po návratu Bohemky z Austrálie se totiž klub natolik proslavil, že potřeboval mnohem větší a bytelnější stadion. O ten se tehdy v roce 1932 zasadil mecenáš Zdeněk Danner. A tak o dva roky později vznikl stadion, kterému Pražané říkali nejprve "Dannerák", později "Ďolíček" podle přezdívky původního stadionu.

 

 

                Ani následná temnější období moderní české historie, jako byla nacistická okupace a nástup komunistické diktatury, se Ďolíčku nevyhnul. V únoru 1945 jej poškodil spojenecký nálet. O tři roky později muselo být z průčelí hlavní odstraněno Dannerovo jméno i jméno klubu, který byl později mnohokrát přejmenováván. V sezóně 1946/1947 chtěla státní plánovací komise stadion úplně zbourat. Přišly ale i světlejší momenty: nový trávník v roce 1951, umělé osvětlení v roce 1955, o patnáct let později nová tribuna a roku 1971 dochází k celkové rekonstrukci. Hvězdné období zažili Klokani v 80. letech minulého století. Tehdejší opory týmu jsou dnes legendami českého i mezinárodního fotbalu: Antonín Panenka, Přemysl Bičovský, Vladimír Borovička. Rok 1983 je v historii Bohemians památný - tým totiž vybojoval domácí titul, poprvé a zatím naposledy. Tehdy se navíc v Ďolíčku odehrávaly bitvy s velkokluby Poháru UEFA. V roce 1984 Bohemáci dokonce vyřadili hvězdný Ajax.

                Bohužel ani návrat demokracie neznamenal pro klub Bohemians obrat k lepšímu a pevné a právně nezpochybnitelné spojení Bohemians a stadionu Ďolíček. Po roce 1989 stadion několikrát změnil majitele. Kolem roku 2005 přišly finanční potíže, v roce 2007 Ďolíček koupila společnost CTY Group. Tyto opakované změny vlastníka nebyly bohužel spojeny s potřebnými investicemi do stadionu, spíše naopak. Stav stadionu se postupně zhoršoval a přestal splňovat požadavky ČMFS a ČAF pro prvoligové stadiony. Před 5 lety museli fotbalisté Bohemians Praha 1905 dokonce dočasně vzít zavděk azylem na stadionu svého věčného rivala Slavia Praha. Tento azyl byl klubem a jeho fanoušky vnímám velmi negativně, což se bohužel negativně projevilo i výtržnostmi a poškozováním cizího majetku. Tehdy se poprvé a naposledy v historii českého (možná i světového) fotbalu stala neuvěřitelná věc, že fanoušci ani hráči netruchlili, že v této sezóně bez domácího stadionu klub sestoupil do nižší soutěže, neboť sestup umožnil klubu vrátit se zpět a odehrát 2. ligu na stadionu Ďolíček.

                Následně se ovšem projevila neuvěřitelná soudržnost fanoušků Bohemians s jejich klubem. Podařilo se jim něco naprosto ojedinělého nejen na české poměry – uspořádali mezi sebou a dalšími příznivci klubu (mezi které se řadí mnoho známých osobností, např. herec Ivan Trojan) finanční sbírku. Její výnos ve výši 3,8 mil. Kč byl následně spolu s finančními prostředky samostatného klubu investován do nové kotelny a vyhřívaného trávníku, čímž stadion splnil podmínky pro nejvyšší fotbalovou soutěž a po vybojování postupu se Bohemians vrátili zpět do 1. ligy na svém stadionu Ďolíček.

                V minulých letech m.č. Praha 10 udělala maximum proto, aby stadion Ďolíček získala do svého vlastnictví a poskytla tak klubu Bohemians stabilní zázemí. Původní snaha o odkoupení stadionu narazila na nezájem vlastníků. Výsledkem řady dalších jednání byla možnost směny nemovitostí stadionu Ďolíček za sousedící pozemky ve vlastnictví m.č. Praha 10. Záměr této směny schválilo ZMČ Praha 10 svým usnesením č.  23/7/2014 ze dne 26. 5. 2014 a v souladu se Statutem hl. m. Prahy jej následně oznámilo hlavnímu městu Praze.

Rada hlavního města Prahy opakovaně projednala nakládání městské části Praha 10 se svěřenými pozemky  parc.č. 1121/1 a 1124 v k.ú. Vršovice, a to v souvislosti se záměrem městské části Praha 10  směnit  tyto  pozemky  za nemovitosti fotbalového stadionu Ďolíček ve vlastnictví společnosti BOHEMIANS REAL a.s., a    následně  v souvislosti s uzavřenou směnnou smlouvou mezi městskou částí Praha 10 a společností BOHEMIANS REAL a.s., za účasti společnosti Bohemians Praha 1905, a.s.

Usnesením   Rady HMP  č. 2603 ze dne 30.9.2014  byla městské části Praha 10 v souladu s § 18 odst. 3 obecně závazné vyhlášky č. 55/2000 Sb. hl.m. Prahy, kterou se vydává Statut  hlavního města Prahy, ve znění obecně závazné vyhlášky č. 12/2004 Sb. hl.m. Prahy, navržena změna oznámeného záměru. Usnesením č. 2786 ze dne 21.10.2014.  Rada HMP  opakovaně požadovala  projednat navržené  změny oznámeného záměru v příslušném orgánu městské části Praha 10 a výsledek projednání oznámit do 30. dne hlavnímu městu Praze.  Tímto usnesením Rada HMP zároveň vyjádřila zásadní nesouhlas s vložením uzavřené směnné smlouvy se spol. BOHEMIANS REAL a.s., za účasti spol. Bohemians Praha 1905, a.s., do katastru nemovitostí a uložila odboru SVM MHMP nepotvrdit za vlastníka správnost této směnné smlouvy dle § 21 Statutu hl.m. Prahy.

Na základě těchto usnesení Rady HMP nebylo výše uvedené právní jednání naplněno, městská část Praha 10 nevložila uzavřenou směnnou smlouvu do katastru nemovitostí.

Vzhledem k navrženému postupu pro řešení dané problematiky  v bodě II. usnesení Rady HMP č. 2603 ze dne 30.9.2015,  zdvořile žádám hlavní město Prahu o  zahájení jednání se spol. BOHEMIANS REAL a.s. o podmínkách převodu nemovitostí fotbalového stadionu Ďolíček do vlastnictví hlavního města Prahy. V případě, že taková jednání již proběhla nebo probíhají, informujte, prosím, městskou část Praha 10 o jejich průběhu a výsledcích.

Legenda českého fotbalu Antonín Panenka jednou prohlásila "Myslím, že jakmile Bohemka z Ďolíčku jednou odejde, už se nikdy nevrátí." Myslím, že společným zájmem m.č. Praha 10 i hl. m. Prahy je toto nedopustit. Městská část Praha 10 je připravena poskytnout pro vyřešení předmětné problematiky maximální součinnost.

 

S pozdravem

 

 

 

Vážený pan

Ing. Michal Hašek

radní hl. m. Prahy

Magistrát hl.m. Prahy

Mariánské nám. 2

110 01  Praha 1

 

Na vědomí: Ing. Radek Svoboda, ředitel Odboru evidence, správy a využití majetku MHMP

Zpět na začátek usnesení