Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

MČ Praha 10 pořádá veletrh Zdravá Praha 10, proběhne ve středu 13. října před NC Eden

MČ Praha 10 pořádá venkovní veletrh Zdravá Praha 10, který se uskuteční v rámci její dvouměsíční osvětové kampaně. Událost se koná ve středu 13. října, od 10 do 16 hodin před Nákupním centrem (NC) Eden nedaleko vršovické radnice.

Publikováno: 11.10.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví3517

V rámci veletrhu se představí více než dvacet profesních organizací, které se zaměřují na poskytování zdravotních i sociálních služeb a podporu zdravého životního stylu. Návštěvníci budou moci navštívit stánky jednotlivých účastníků a poslechnout si prezentace a rozhovory na tzv. diskuzním fóru, kde proběhne doprovodný program.

„Téma zdraví a zdravého životního stylu vnímáme komplexně, a podle toho jsme také vybírali účastníky. Ti zapadají do konceptu naší kampaně, která se sestává ze čtyř vzájemně se doplňujících oblastí: první pomoc (sobě prostřednictvím prevence i ostatním), zdravý pohyb, kvalitní strava a zdravá mysl,” shrnuje Michal Kočí (Piráti), který je radním městské části pro sociální oblast a zdravotnictví a nad veletrhem i celou kampaní převzal záštitu.  

Program diskuzního fóra před NC Eden odstartuje tzv. resuscitační maraton, kdy se v nácviku poskytování první pomoci budou střídat dobrovolníci z řad veřejnosti, a jež budou koordinovat odborníci z řad pedagogů a studentky Střední zdravotnické školy v Ruské ulici.

„Téma první pomoci se však na veletrhu objeví ještě v několika dalších souvislostech. Lidé se budou moci poradit ohledně prevence onkologických onemocnění a samovyšetření prsou, velký prostor věnujeme také poradenství v oblasti duševního zdraví, nebude chybět ani ukázka stále populárnější canisterapie,” upřesňuje radní Kočí. „Z organizací, jež naše radnice přímo zřizuje, se návštěvníci mohou těšit na Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10, základní ´Zdravou´ školu Eden či Školní jídelnu Praha 10,” dodává Michal Kočí.

Mezi lákadla budou patřit ukázky techniky Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy a záchranného člunu Vodní záchranné služby ČČK nebo možnost nechat si změřit složení těla (body mass index), krevní tlak a saturaci, plicní věk či si vyzkoušet brýle simulující stavy a reakce způsobené například požitím nadměrného množství alkoholu.

Občerstvení bude po celý den zajišťovat Tichá kavárna, první pražská kavárna s neslyšící obsluhou.

Veškeré příspěvky ke kampani Zdravá Praha 10 a novinky týkající se veletrhu jsou k nalezení na Facebooku desáté městské části pod hashtagem #zdravapraha10 (www.facebook.com).