Aktuality z oblasti životního prostředí

Na Desítce proběhne první festival kultury a volného času

Předposlední květnový víkend bude v Praze 10 ve znamení rozličných akcí a aktivit. Městská část pořádá první ročník festivalu „Sejdeme se na Desítce“, který nabídne více než 50 událostí zajišťovaných takřka třiceti institucemi, centry, církvemi či spolky. Návštěvníci se mohou těšit na divadlo, kino, koncerty, výstavy, sport, dílničky pro děti, komentované prohlídky a další lákadla. 

Publikováno: 09.05.2022
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3668

„Naším cílem je ukázat život na Desítce v celé jeho rozmanitosti. Do projektu se zapojila celá řada aktérů od velkých kulturních institucí, kterými jsou Městská knihovna v Praze, Kulturní dům Barikádníků, Vzlet nebo Strašnické divadlo, až po kreativní prostory a spolky jako Bulmex, Prostor Prádelna nebo Bubahof. Návštěvníkům se představí prostřednictvím aktivit, které sami připravují,“ popisuje David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro kulturu, školství a sousedské aktivity.  

Myšlenka na festival pochází od veřejnosti. Byla jedním z občanských nápadů do letošního akčního plánu, „soupisu projektů“, kterými radnice naplňuje svůj desetiletý strategický plán udržitelného rozvoje (více zde). „Je příznačné, že sami občané mají zájem o poznávání kulturního a sousedského života ve svém okolí, a moc rádi jim to v této ´zhuštěné´, a zároveň pohodové formě umožníme. Pevně věřím, že první ročník akce splní svůj účel, a každý si najde minimálně jednu organizaci, kterou dosud podrobněji neznal, a začne ji navštěvovat i po skončení festivalu,“ říká místostarosta.

David Kašpar si od události slibuje také navýšení zájmu o kulturu a volnočasové aktivity, které covidová pandemie na celé měsíce přesunula pouze do on-line prostředí: „Beru to i tak, že všem zapojeným aktérům pomůžeme v tom, aby je veřejnost opět zařadila mezi místa, kam se bude pravidelně vydávat.“  

A na co konkrétně se mohou obyvatelé o víkendu 21. a 22. května těšit? V programu festivalu je několikero dní otevřených dveří s komentovanými prohlídkami, nechybí divadelní představení a filmová promítání, koncerty, výstavy, autorská čtení, výtvarné dílničky, řemeslný nebo recyklační workshop, soutěže, hry. Nechybí ani zajímavosti jako pingpongový turnaj v kostele (Evangelické církve metodistické ve Strašnicích).

Kompletní program a podrobnější info najdete na www.praha10.cz/sejdemesenadesitce