Aktuality ke koronaviru

Zdravá strava a pohyb dětí. ZŠ Eden jde ostatním školám příkladem

Začátkem týdne proběhla na ZŠ Eden tisková konference Ministerstva zdravotnictví, kde byla ministrem Adamem Vojtěchem prezentována data olomouckých vědců, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Ze zveřejněných dat vyplynulo, že více než pětina populace dětí ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní. Jako jeden z příkladů dobré praxe boje proti obezitě a podpory zdravého životního stylu uvedlo ministerstvo Základní školu Eden ve Vladivostocké ulici v Praze 10.

Publikováno: 28.06.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství, Vršovice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé2870

Základní škola Eden je od roku 2009 v rámci programu - Škola podporující zdraví. Vedle kvalitního vzdělání tak klade důraz také na zdravé stravování a dostatek pohybu pro zdravý vývoj svých žáků,“ uvedl místostarosta Prahy 10 pro školství David Kašpar.

Cílem programu Škola podporující zdraví (dříve Zdravá škola) je budovat mezi českými dětmi zdravé návyky a je zaměřen na všechny aspekty zdraví, tedy zdraví fyzické, psychické i sociální. Program v Česku realizuje Státní zdravotní ústav spadající pod Ministerstvo zdravotnictví a je určen pro školy mateřské, základní a střední.

„Motto našeho vzdělávacího programu zní: Se sportem za vzděláním. V učebním plánu máme více hodin tělocviku. Máme také předmět zdravotní výchovy, protože problém obezity nespočívá jen v nedostatku pohybu a špatném stravování, ale je to problém postojů dětí,“ říká ředitelka ZŠ Eden Jana Churáčková.

„Jedná se o dlouhodobý a ověřený program Světové zdravotnické organizace, který se realizuje ve školách po celém světě. Poskytuje komplexní základ pro podporu zdraví a všeobecnou primární prevenci rizikového chování ve škole a pomáhá nastavit prostředí tak, aby podporovalo zdraví,“ říká náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová.

Praha 10 jako jedna z mála městských částí má zřízenou příspěvkovou organizaci Školní jídelna Praha 10, která se řídí vlastním desaterem zásad. Mezi které patří například potraviny zdravé a od lokálních dodavatelů, omezování sladidel a dochucovadel nebo u dětí a učitelů oblíbený salátový bar v každé škole.

„Radnice se snaží skrze rozpočtová opatření podporovat školy, aby na školách byly podporovány pohybové a sportovní aktivity. Jednou z významných podpor je podpora škol v přírodě, kdy děti jezdí na Horský hotel do Krkonoš. O letních prázdninách také pořádáme pro děti letní a příměstské tábory,“ dodává místostarosta Kašpar

„Děti potřebují informace, aby si uměly například spočítat své BMI a porozumět informacím na etiketách potravin. Vzdělávací program je u nás stejný pro všechny, takže se v jedné třídě setkávají jak vrcholoví a rekreační sportovci, tak ti, kteří se jen na sport dívají v televizi. Sdílet postoje k pohybu je také nesmírně důležité,“ dodává Churáčková.

Pohybová aktivita má na této škole hodně prostoru. Jako jeden z důkazů je, když se žákyně vrátily z návštěvy Norska s tím, že je tam tradicí školní tanec. Rozhodli se proto, že to také zkusí a se svou paní učitelkou tělocviku vymyslely choreografii. Naučily to všechny žáky a rozloučili se tak se školním rokem. Video s tancem můžete shlédnout zde:

„V dnešní době fastfoodů, chytrých telefonů a sociálních sítí jsou takovéto vzdělávací aktivity přímo nezbytné. Pokud chceme, aby naše děti v dospělosti prožily aktivní a zdravý život, musíme jejich stravovacím a pohybům návykům věnovat pozornost již nyní. Za vedení městské části přeji všem žákům a školním pracovníkům hezké a aktivně prožité léto,“ uvedla starostka Renata Chmelová.

Škola podporující zdraví je definována jako škola, která realizuje strukturovaný a systematický plán pro zdraví, pohodu a rozvoj sociálního kapitálu všech žáků a pedagogických i nepedagogických pracovníků. V současné době je do něj zapojeno téměř 300 škol.

Část textu převzata z tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví - České děti přibírají. Pětina z nich má problém s hmotností (25. 6. 2019)