Aktuality ke koronaviru

Prosím, ukliď po mně! Desítka dělá osvětu mezi pejskaři

Na vybraných chodnících Prahy 10 svítí nástřik upozorňující pejskaře, aby uklízeli exkrementy svých miláčků. Městská část zároveň připravila speciální edukativní desatero určené majitelům psů. Předává jim tak užitečné informace, a zároveň apeluje na jejich ohleduplnost.

Publikováno: 28.07.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3224

Piktogramem „prosím, ukliď po mně“ cílí městská část Praha 10 na pejskaře už osmým rokem, letos pro postřik na chodníky vybrala část lokalit Záběhlic a Strašnic. Premiérově pak pojala osvětu komplexněji: rozhodla se nejen připomínat povinnosti, ale i radit. K tomu slouží desatero, které například odkazuje na přehled míst pro volné běhání psů na Desítce, informuje o povinném hlášení na úřadě nebo pořízení mikročipu.

„Chceme, aby majitelé psů dostali na jednom místě soupis základních povinností, jež by měli dodržovat, a nemuseli volit složité dohledávání. Zároveň pro ně kolegové z našeho odboru životního prostředí a územního rozvoje připravili, na základě svých letitých zkušeností, praktické tipy,“ vysvětluje Jana Komrsková (Piráti), místostarostka odpovědná mimo jiné za oblast životního prostředí. 

Desatero bude městská část šířit prostřednictvím sociálních sítí a svého webu, zároveň ho umístí do měsíčníku a na část svých venkovních promopanelů.

„V důsledku osvěty by mělo ubýt některých dotazů na úředníky, kteří tak budou mít víc prostoru na řešení specifických požadavků našich občanů. Velkým tématem je také úklid, jež jsme už posílili kapacitou naší správní firmy PRAHA 10 - Majetková, a.s. a aktuálně připravujeme další změny vedoucí ke zvýšení komfortu našich obyvatel,“ popisuje místostarostka Komrsková a dodává: „Odpovědný přístup pejskařů působí možná jako drobnost, ale vzhledem k jejich počtu vidím ve vhodném apelu na ně obrovský potenciál a považuji ho za jedno z důležitých opatření vedoucích k ještě větší čistotě v Praze 10.“