Aktuality ke koronaviru

Praha 10 má novou školku, kterou navrhovaly děti. Hřiště chtěly v lese

Barevná fasáda, velký model chobotnice uprostřed hřiště, dřevěné prolézačky v nedalekém lesíku. Radnice Prahy 10 dnes symbolicky zahájila provoz nového pavilonu Mateřské školy Na Sychrově za 64 milionů korun, na jehož výsledné podobě se kromě architektů podílela také „Dětská estetická komise“ složená z dětí zdejší školky.

Publikováno: 04.05.2016
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství, Záběhlice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé1190
Praha 10 má novou školku, kterou navrhovaly děti. Hřiště chtěly v lese

Nové velké venkovní hřiště s prolézačkami, zrekonstruovaná spojovací chodba a především kompletní rekonstrukce obou pavilonů školky. To je výsledek investice ve výši 64 milionů korun. Magistrát hlavního města Prahy přispěl částkou 24 miliony korun, zbytek hradil úřad městské části Praha 10. Zatímco pavilon A a B je již v provozu, nyní je čerstvě po kolaudaci i poslední pavilon C. Díky tomu má MŠ Na Sychrově celkovou kapacitu navýšenou o 50 míst na celkových 112.

Školka na pražském Bohdalci má několik novinek. Jako jediná školka v Praze vychází i z přání samotných dětí. „Děti ve výkresech navrhly, že by chtěli na dvorku velkou chobotnici, uvnitř dřevěnou loď a dřevěný vláček v lese. Vše jsme splnili do detailu, výsledek se myslím velmi povedl,“ vysvětlil radní Bohumil Zoufalík při zahájení provozu, při kterém zástupci radnice Prahy 10 shlédli představení dětí a symbolicky na budovu školky přišroubovali ceduli se jménem školky.

„Lesní hřiště je specialita této školky, která má svůj význam. V létě si totiž děti mohou chodit hrát do lesa, kde je stín a příjemná teplota. Nemusí se před vedry schovávat uvnitř budovy a mohou být celoročně v nejužším kontaktu s přírodou,“ vysvětluje předseda Výboru životního prostředí Prahy 10 Zdeněk Vávra. Úřadující starosta Prahy 10 Vladimír Novák na místě připomněl, že o zachování mateřské školy se významnou měrou zasadili i zastupitelé MČ Praha 10: „Školka byla před lety v rozvalinách, o změnu se zasadila petice se stovkami podpisů. Iniciovali ji zastupitelé Jana Komrsková, Miloslav Müller a Zdeněk Vávra.“

Nový pavilon prošel minulý týden úspěšnou kolaudací, nyní se čeká pouze na stanovisko hygieniků a oficiální zařazení do centrální evidence mateřských škol. Ihned poté budou zveřejněny informace o zápisech dětí, které do školky nastoupí od letošního září.