Aktuality ze školství

Výstava v Senátu připomíná život Karla Čapka

Ve Valdštejnské zahradě českého Senátu proběhla včera, 11. srpna, vernisáž putovní panelové výstavy „Karel Čapek 130”. Připomíná 130 let od narození světově proslulého spisovatele a někdejšího obyvatele Prahy 10, kam se počátkem září výstava přesune. K vidění bude i v zahraničí.

 

Publikováno: 12.08.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3241

„Do svobodné a demokratické instituce patří svobodný a demokratický spisovatel. Proto mě těší, že výstava o životě Karla Čapka začíná právě v českém Senátu,“ říká předseda Senátu Miloš Vystrčil, který výstavu ve Valdštejnské zahradě slavnostně zaháil. Zajímavostí je, že Čapek zahradu navštívil v létě roku 1938 spolu s delegáty světového kongresu PEN klubů.

Expozice je určena široké veřejnosti a klade si za cíl prohloubit znalosti o jedné z největších osobností české a československé historie, která žila na dnešním území městské části Praha 10. „Jednotlivé panely návštěvníky chronologicky seznamují s krajem dětství význačného literáta, jeho významnými spisovatelskými i novinářskými počiny. Ukazují, jak důležité pro něj bylo studium a sbírání zkušeností v evropských zemích a také navazování kontaktů s tehdejší kulturní a politickou elitou v čele s československým prezidentem T. G. Masarykem. Nechybí dobové fotografie interiéru i zahrady vily na Vinohradech pořízené samotným Čapkem. Ty svědčí nejen o konkrétním zařízení domova, ale i o řadě zájmů a koníčků spisovatele a také o jeho vztahu k místu bydliště, “ popisuje autorka výstavy Kristina Váňová, bývalá ředitelka Památníku Karla Čapka.

Výstava návštěvníky také zavede více než 80 let nazpět do ulic Prahy 10. „Karel Čapek byl unikátní tím, jak dokázal skloubit světovost a zároveň jakousi obyčejnost. Jako spisovatele ho zná celá planeta, přesto ho můžeme vnímat i coby souseda, který tak krásně popisoval každodenní život u nás v Praze 10, ve svém domě i na své zahrádce,“ říká Renata Chmelová (VLASTA), senátorka a starostka MČ Praha 10, pod jejíž záštitou se výstava uskuteční.

K vidění bude výstava „Karel Čapek 130“ v Senátu každý den od 7:30 do 17:30, a to až do 31. srpna. Následně se výstavní panely přemístí na Desítku. Zároveň byla expozice přeložena do angličtiny a objeví se v zahraničních metropolích, s nimiž momentálně probíhají jednání.