Aktuality ze školství

Slavnostní odhalení panelu u „Stromu Prahy 10“ a ocenění vítězů dětských soutěží o nejhezčí obrázek

Praha 10 slavnostně odhalila informační panel u „Stromu Prahy 10“. Za nejhezčí strom Prahy 10 byl v internetovém hlasování veřejností označen jírovec maďal v ulici 28. pluku. „Panel obsahuje základní informace o vítězném stromu, ilustrační fotografie květů a plodů jírovce maďalu a vysvětlení rozdílu mezi jírovcem a kaštanem,“ uvedl 1. zástupce starosty Vladimír Novák (ČSSD) u příležitosti této akce.

Publikováno: 28.05.2013
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Vršovice, Společně, Různé157
Slavnostní odhalení panelu u „Stromu Prahy 10“ a ocenění vítězů dětských soutěží o nejhezčí obrázek

Anketa „Hledejme strom Prahy 10“ byla městskou částí Praha 10 vyhlášena v rámci kampaně spojené se získáním prestižního ocenění Prahy 10 titulem „Město stromů“ pro ročník 2012/2013. Soutěž každoročně pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice.  Cílem aktivit pořádaných v rámci kampaně „Praha 10 – Město stromů“ je zvýšení povědomí a zájmu obyvatel o životní prostředí, zapojení obyvatel do udržování a úprav veřejných prostor, zlepšení kvality veřejné zeleně na území Prahy 10, posílení vztahu obyvatel k lokalitě, ve které žijí, podpoření zájmu a péče obyvatel o tuto oblast i kvalitu vzájemných mezilidských vztahů v komunitě. Pro občany jsou aktuálně připraveny další ročníky soutěží Dvorek roku a Zásobník projektů – město na míru a oblíbené vlastivědné vycházky, dále odborné semináře a přednášky,, výstavy tematicky zaměřené na zeleň a mnoho dalších akcí. „Prostřednictvím zmíněných aktivit nabízíme občanům možnost využít svůj tvůrčí potenciál a zapojit je tak do zkvalitňování veřejného prostoru. Nabízíme jim příležitost být součástí dění  v blízkosti svého bydliště,“ říká první zástupce starosty Prahy 10 Vladimír Novák. Samozřejmě bude pokračovat i velmi oblíbený projekt „Strom za každé narozené dítě“,  který v Praze 10 probíhá již od podzimu roku 2007. Do současné doby vysadila radnice v rámci tohoto projektu cca 2.500 nových dřevin. „Vysazené stromy buď nahrazují původní, odumřelé stromy, ale v mnoha případech se jedná o zcela novou zeleň, která konkrétní veřejný prostor oživuje,“ připomněl první zástupce starosty Novák.

Součástí slavnostního odhalení informačního panelu bylo i vyhlášení vítězů soutěže s názvem „Namalujte obrázek na téma „Praha 10 – Město stromů“, do které se mohly přihlásit děti do 10 let. Podmínkou bylo zaslání obrázku na téma „Praha 10 – Město stromů“. Celkem bylo oceněno 26 obrázků, jejichž autoři získali malý dárkový balíček. Autoři patnácti nejlepších obrázků získali kromě dárkových balíčků se sladkostmi a hračkou i drobný dárkový předmět ve tvaru stromu, vyrobený v chráněné dílně ve Středisku Ratolest - Diakonie ČCE a diplom. „Všechny obrázky byly zdařilé, a proto vybrat ty nejhezčí byl velmi obtížný úkol,“ konstatoval.

V druhé části odpoledne proběhlo předání cen dětem, které malovaly obrázky v rámci obrázkové soutěže – Moje nejmilejší knížka, kterou podporovala celostátní kampaň Celé Česko čte dětem. Vítěze vyhlásila pořadatelka soutěže paní Lenka Holubcová z občanského sdružení SEPPIA.