Aktuality ze školství

Provoz Vršovického zámečku naplno zahájen

Provoz vršovické dominanty, nově zrekonstruovaného Vršovického zámečku v Praze 10 byl dnes symbolicky zahájen v plném rozsahu. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.) předal v reprezentační síní symbolický klíč k zámečku řediteli Centra sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10 (CSOP) Richardovi Černému. Tato příspěvková organizace radnice bude od dnešního dne v této bývalé manufaktuře zajišťovat provoz Domova spokojeného stáří až pro 75 seniorů, kteří jsou vybíráni na základě schválených kritérií vycházejících ze sociální potřebnosti uživatele. „Dnes jsme završili několikaleté úsilí, během kterého jsme od původních plánů na hotel zámeček zrekonstruovali tak, aby sloužil co nejvíce přímo našim obyvatelům,“ uvedl při slavnostní akci starosta Zoufalík.

Provoz Vršovického zámečku naplno zahájen

V zámečku bude nyní CSOP poskytovat komplexní celoroční pobytové služby seniorům a fungovat v něm bude také domov se zvláštním režimem, který bude poskytovat pobytové služby osobám se specifickými potřebami vyplývajícími z jejich závažného onemocnění jako například Alzheimerova nemoc. „Reprezentativní obřadní síň ale již své služby obyvatelům Prahy 10 nabízí – pořádáme v ní svatby a vítání nejmenších občánků. Zámeček tak slouží prakticky všem věkovým kategoriím,“ popsal starosta využití někdejší manufaktury.

V obřadní síni je instalována mj. speciální skleněná plastika nasvícená podle přání svatebčanů. Počítač dokáže naprogramovat až 1000 barevných odstínů, které se mohou uzpůsobovat podle hudebního doprovodu. "V létě se pak svatby budou moci konat i v novém venkovním altánku s překrásným výhledem," dodal starosta.

Domov pro seniory i se zvláštním režimem naproti tomu bude poskytovat komplexní, individuálně zaměřené, celoroční pobytové služby osobám, které již nedokáží plnohodnotně žít ve svém původním přirozeném prostředí. „Hlavním cílem této služby je, aby život klientů byl co nejdůstojnější a maximálně srovnatelný s běžným způsobem života jejich vrstevníků,“ konstatoval ředitel CSOP Černý.

Zámeček nabídne i tzv.odlehčovací službu. Ta bude nabízet pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném prostředí. Hlavním cílem této služby je umožnit pečujícím fyzickým osobám nezbytný odpočinek. Pobytové sociální služby budou poskytovány v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. „Žádosti o využití pobytových služeb stále přijímáme. Jejich součástí musí být i posudek ošetřujícího lékaře. Formuláře si lze vyzvednout osobně v CSOP u příslušné sociální pracovnice  nebo přímo na radnici na sociálním odboru, případně stáhnout na webu,“ upřesnil Černý.

Kontakty na sociální pracovnice CSOP: Sociální pracovnice Domova pro seniory Vršovický zámeček: Andrea Lišková, DiS. - telefon 604 326 004, e-mail: liskova@csop10.cz; Sociální pracovnice Domova se zvláštním režimem Vršovický zámeček: Aneta Málková, DiS. - telefon 604 326 207, email: malkova@csop10.cz