Aktuality ze školství

Praha pojmenovala mostek přes Botič po ukrajinském bojovníkovi za svobodu a park ve Vršovicích po známém malíři

Rada hlavního města Prahy dnes schválila návrhy na pojmenování malého parčíku ve Vršovicích a nového mostku spojujícího dva vršovické břehy Botiče. Mostek ponese jméno po Vasylu Omeljanoviči Makuchovi, který se na podzim roku 1968 upálil na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a následné okupaci naší země. Malý vršovický park, jenž dodnes pojmenován nebyl, ponese jméno po malíři Pavlu Brázdovi, který loni zemřel. 

Publikováno: 16.05.2018
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Vršovice, Zprávy tiskového mluvčího2288
Praha pojmenovala mostek přes Botič po ukrajinském bojovníkovi za svobodu a park ve Vršovicích po známém malíři

“Mostek, který je denně využíván velkým množstvím místních obyvatel, doposud neměl jméno. Velmi jsem stál o to, aby pojmenován byl a aby název souvisel s touto lokalitou,“ říká radní pro dopravu Martin Hejl.

Mostek, který se pro veřejnost otevřel v prosinci 2017, spojuje ulici Přípotoční s ulicí Ukrajinskou – proto nakonec ponese jméno právě ukrajinského bojovníka za svobodu. 

Nové jméno nese také malý park mezi vršovickými ulicemi Volyňská, Dukelská a Jakutská. “Brázdův park je pojmenování, které bude připomínat mimořádně zajímavého umělce, malíře a sochaře. Byl příbuzným bratrů Čapkových a měl velmi silný životní příběh,” vysvětluje radní Prahy 10 Ivana Cabrnochová. Brázda byl nucen během komunistického režimu tvořit v izolaci a bez možnosti vystavovat, přitom je považován za jednoho z nejoriginálnějších tvůrců v evropském kontextu. Brázda pracoval do svého důchodu jako topič v kotelně. V posledních letech tvorby využíval počítač, se kterým se naučil pracovat po svých 80. narozeninách. Zemřel loni 17. prosince ve věku 91 let. 

Praha schválila pojmenování parku už několik měsíců po úmrtí umělce Brázdy. “Radním hlavního města patří naše velké poděkování, jsme rádi, že se u nás v Praze 10 daří pojmenovávat významná místa po osobnostech. V roce 2014 došlo na můj návrh k pojmenování 10 míst, z nichž například Park Františka Suchého a Park Jiřího Karena čeká v příštím roce rekonstrukce,” dodává radní Ivana Cabrnochová.