Aktuality ze školství

Praha 10 opět podpořila zajímavé sousedské projekty

„Mozaika“ v Borodinské ulici ve Vršovicích, naučná stezka Malešicemi či Zahradním Městem nebo zvelebení vnitrobloku v Obloukové ulici. To je jen několik projektů, které byly v roce 2013 realizovány na základě soutěže „Zásobník projektů – město na míru“. Vyhlašuje jí Praha 10 s cílem přidělit peníze na nízkorozpočtové projekty, které podporují vzájemnou spolupráci místních obyvatel. Letošní třetí ročník už také zná své vítěze. „Výsledky loňského kola soutěže Zásobník projektů – město na míru nás přesvědčily, že obyvatelé desítky mají chuť spolupracovat se svými sousedy při společenských akcích, nebo při obnově veřejného prostoru. Realizovala se například mozaika u schodiště v Borodinské ulici ve Vršovicích, doplnění naučné stezky Malešicemi o interakční prvky, nebo rozšíření naučné stezky Zahrada ve městě na Zahradním Městě. 

Praha 10 opět podpořila zajímavé sousedské projekty
Z letos přihlášených projektů byly povedené některé více a některé méně, ale všechny spojuje chuť a nadšení podílet se na spoluvytváření města, ve kterém žijeme,“ potvrdila úspěch soutěže místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ). 

V letošním ročníku soutěžilo celkem deset projektů. Porota složená ze zastupitelů, úředníků a veřejnosti vybrala celkem pět vítězných. „Podpořili jsme mj. projekt Pétanque - turnaj pro každého, projekt s názvem Kultivace rozježděné zeleně v ulici Dětská ve Strašnicích či instalace naučných tabulí na naučné stezce na Zahradním Městě. Další oceněný projekt Galerie na ulici je velmi zajímavý koncept pro začínající umělce, kde na veřejně dostupném místě bude umístěn objekt, jehož jednotlivé strany budou osazeny vitrínami. Expozice ve vitrínách bude měsíčně obnovována a jejím cílem bude oslovit kolemjdoucí a zpříjemnit jim cestu plnou nudné šedi,“ popsala oceněné projekty místostarostka Cabrnochová.

"V soutěži Zásobník projektů – město na míru je kladen důraz na to, aby navržené akce byly nízkorozpočtové, a aby je uskutečnili vlastními silami sami občané. Následně budou autorům vítězných podpořených projektů refundovány dokladované náklady ze strany MČ Praha 10. Na letošní ročník bylo v obecním rozpočtu vyčleněno 400 tisíc korun, ale jelikož podpořené projekty tuto částku nevyčerpaly ani z poloviny, rozhodla se radnice uspořádat do konce prázdnin druhé kolo soutěže,“ vyzvala k účasti Ivana Cabrnochová.