Aktuality ze školství

Metropolitní plán opět počítá s překladištěm v Malešicích, Praha 10 je proti

Praha 10 dlouhodobě nesouhlasí s umístěním železničního překladiště v oblasti Malešic. Se vznikem překladiště ale přitom počítá rozpracovaný Metropolitní plán. Městská část tak opět zopakovala odmítavé stanovisko ke kontroverznímu železničnímu překladišti. Jde o jednu z hlavních připomínek, kterou k dokumentu tvořeném Institutem plánování a rozvoje (IPR) radnice Prahy 10 uplatňuje. 

Metropolitní plán opět počítá s překladištěm v Malešicích, Praha 10 je proti

Praha 10 patří do širšího centra metropole a Malešicko–Strašnickou průmyslovou zónu považujeme za území, kde v budoucnu předpokládáme postupnou transformaci v novou městskou čtvrť, která se zapojí do organismu města,“ uvedl radní Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který má v gesci územní rozvoj. 

Záměr by podle Zoufalíka měl značný vliv na dopravní situaci a životní prostředí nejen v dané lokalitě, ale i navazujících částech Prahy 10.

Myšlenku překladiště dlouhodobě odmítají kromě radnice i obyvatelé Malešic. Překladiště by totiž svedlo kamiony z tranzitní Teplárenské či Heldovy ulice do staré zástavby Malešic přímo pod okna starousedlíků.

Jejich obavy chápeme a myšlenku takto vytíženého překladiště na území Prahy 10 v budoucnu nepodpoříme. Takový projekt na desítku nepatří,“ zdůraznil radní Bohumil Zoufalík. 

Ačkoli kvůli personální krizi v IPR není jasné, jakým směrem se bude zpracování Metropolitního plánu vyvíjet, městská část Praha 10 hodlá na tvorbě dokumentu stejně jako doposud spolupracovat a vznášet připomínky.