Aktuality ze školství

Kaplička ve Strašnicích našla svého mecenáše

Nejen v rámci soutěží o nejhezčí Dvorek roku či Zásobník projektů – město na míru se stále častěji zapojují občané do rozvoje a zkrášlení Prahy 10. Na městskou část Praha 10 se například obrátil prapravnuk Josefa Červenky - kdysi významného stavitele a mecenáše kapličky v Novostrašnické ulici. „Pan Erben nás oslovil s nápadem, že by tuto zanedbanou kapličku na vlastní náklady opravil a zvelebil i její okolí. Městská část se rozhodla jeho prosbě vyhovět a uzavřít s ním symbolickou nájemní smlouvu. Velmi nás těší, že stále více lidí se nezištným způsobem chce podílet na rozvoji Prahy 10,“ uvedl místostarosta městské části Praha 10 Milan Richter (ODS).

Publikováno: 25.11.2013
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Strašnice, Zprávy tiskového mluvčího380

Pan Erben se k tomuto kroku rozhodl na základě článku „Máte nápad, jak oživit Prahu 10?“ zveřejněného v novinách Prahy 10. Ve svém dopisu městské části dokonce oznámil, že opatruje mramorovou desku, která při výstavbě kanalizace depa Metra v ulici Novostrašnické musela být odstraněna. „Věříme, že se nám společně s panem Erbenem podaří toto místo opět zkultivovat a vytvořit z něj znovu historicky významné místo nejen pro obyvatele Prahy 10, ale i pro návštěvníky naší městské části,“ dodal místostarosta Richter.

 

Kapličku patrně v polovině 19. století postavil již zmiňovaný Josef Červenka na památku své manželce a následně ji věnoval obci. Červenka byl poslední starosta obce Strašnice.