Aktuality ze školství

Finišujeme s rekonstrukcí Vršovického zámečku – nahlédněte s námi exkluzivně na stavbu

Rekosntrukce někdejší manufaktury na hedvábí a jedné z dominant Prahy 10 – Vršovického zámečku se pomalu blíží do závěrečné etapy. Sloužit bude až 80 seniorům a v reprezentativních prostorách bude občanům k dispozici důstojná obřadní síň, která Praze 10 dlouhá léta chyběla.

Publikováno: 02.08.2013
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Vršovice, Zprávy tiskového mluvčího, Různé241
Finišujeme s rekonstrukcí Vršovického zámečku – nahlédněte s námi exkluzivně na stavbu

Stavba by měla vypadat přesně tak, jako v minulosti, rekonstrukce totiž probíhá pod dohledem památkářů. Kvůli památkové ochraně se dokončení prodloužilo o půl roku. O rekonstrukci budovy Vršovického zámečku, známého také jako Rangherka, rozhodlo městské zastupitelstvo před třemi lety.

 

V rámci rekonstrukce by měla před budovou vzniknout i promenáda a altán. Vršovický zámeček vznikl v 19. století a původně sloužil jako továrna na hedvábí ve vlastnictví rodu italského rodu Rangeri. Původně dvoupatrová stavba byla totiž určena pro chov bource morušového. Na přelomu 19. a 20. století prošla továrna na hedvábí přestavbou v novorenesančním stylu, která připomíná zámeček.

Stavba několikrát za svou historii změnila účel. Byla zde škola, sídlo mnoha úřadů a i v úvodu zmiňovaný Národní výbor Prahy10, který zde sídlil do roku 1974. V 80. letech dvacátého století byl Vršovický zámeček opuštěný, pro veřejnost byla přístupná pouze obřadní síň.