Aktuality ze školství

Do nového roku s novými nádobami na elektroodpad

Od roku 2012 je možné v ulicích Prahy 10 využívat speciální sběrné nádoby červené barvy, které slouží pro odkládání drobných domácích elektrozařízení. Lze do nich vkládat běžnou spotřební elektroniku typu radiopřijímačů, přehrávačů, discmanů, kalkulaček, mobilních telefonů, elektronických hraček, ale také výpočetní techniky včetně příslušných komponentů jako jsou myši nebo klávesnice, vše v rozsahu velikosti vhozového otvoru nádoby. Ta je navíc vybavena odděleným prostorem pro odkládání baterií a monočlánků. Větší odpady, ale stejně tak i monitory, televizory, záznamová média nebo zářivky do kontejnerů nepatří.

Do nového roku s novými nádobami na elektroodpad

Sběr elektrozařízení probíhá v režimu tzv. zpětného odběru a je zajišťován magistrátem hl. města prostřednictvím pověřené společnosti. Nádoby jsou pro usnadnění své dostupnosti v blízkosti stanovišť sběrných nádob na tříděný odpad. Jak sděluje první zástupce starosty ing. Vl. Novák „podařilo se díky aktivitě radnice rozšířit od ledna letošního roku počet nádob na elektro o dalších sedm kusů. Nyní jsou tedy dostupné celkem na devatenácti místech především v hustěji zastavěných lokalitách. Pro svou výrazně červenou barvu je nelze jen tak přehlédnout.“ Jedná se o tyto ulice: Topolová x Jabloňová, Vyžlovská x Jevanská, Nad Vodovodem x Cerhenická, Nad Primaskou x Starostrašnická, Chorvatská x Dykova, Košická x Moskevská, Litevská x Jakutská, Saratovská x Kralická, Dubečská x Pod Strání, Ostružinová x Jahodová, Kodaňská x Žitomírská, Počernická -  před ul. Dřevčická, Oblouková-  vnitroblok, Vladivostocká x Karpatská, U Hráze x Na Hroudě, Na Vinobraní - parkoviště proti č. 59, Tuklatská x Vrátkovská, Sněženková x Topolová, V Dolině, proti č. 1c

Oddělený sběr elektroodpadu napomáhá následnému ekologickému zpracování těchto vysloužilých zařízení. Ty stále mnohdy končí v běžných popelnicích a nevyužité pak na skládce nebo ve spalovně. Elektroodpady jsou přitom významnou zásobárnou využitelných prvků, které se upotřebí při další výrobě. Elektrozařízení je možné předávat i ve sběrných dvorech, ale také v mnoha obchodech s elektronikou, kde pro to jsou určené nádoby. Nádoba pro odkládání drobných elektroodpadů je také ve vestibulu budovy B úřadu městské části. Zde je možné vhazovat i baterie.