Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo návratnou finanční výpomoc na rekonstrukci radnice Prahy 10

Pražští zastupitelé na svém dnešním jednání schválili finanční výpomoc MČ Praha 10. Jedná se o bezúročnou půjčku 500 milionů na rekonstrukci vršovické radnice, která je v dlouhodobě neudržitelném stavu. Stavební práce započnou na přelomu příštího a přespříštího roku, hotové mají být v roce 2024. 

Publikováno: 17.09.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Úřad MČ, Finance, Volené orgány3285

Přeměna radniční budovy je největší investiční akcí v historii desáté městské části. Očekávané náklady jsou 915 milionů korun, z toho přibližně 200 milionů by měly pokrýt dotace z Operačního programu životní prostředí na snížení energetické náročnosti objektu.

„Budova radnice Prahy 10 je v dlouhodobě neuspokojivém technickém stavu a reálně hrozí, že do pár let dojde k omezení služeb poskytovaných občanům této druhé největší městské části, pokud rekonstrukce nebude brzy zahájena. Proto hl. m. Praha městskou část podpoří, aby budova radnice mohla občanům Prahy 10 sloužit dál,“ říká náměstek primátora zodpovědný za finance Pavel Vyhnánek (PRAHA SOBĚ), který na zastupitelstvo bod k návrhu na poskytnutí návratné finanční výpomoci předložil.

 „Velmi mě těší, že pražské zastupitele naše argumenty přesvědčily. Děkuji hlavnímu městu za podporu, která nám umožní vyřešit desetiletí odkládaný problém. V roce 2024 budeme mít v Praze 10 moderní, energeticky úspornou a dobře dopravně dostupnou budovu radnice,“ říká starostka MČ Praha 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Finanční výpomoc má sloužit pouze na samotnou rekonstrukci. Další náklady, zejména související se stěhováním a dočasným působením Úřadu městské části v náhradních prostorách, bude hradit sama Praha 10. Totéž platí o interiérech.

Kromě samotné radniční budovy Desítka řeší i její bezprostřední okolí. Na tzv. Nový Eden vyhlásí v první polovině příštího roku veřejnou architektonicko-urbanistickou s cílem vytvořit moderní a uživatelsky přívětivý prostor pro setkávání občanů. S vlastními podněty mohou lidé už teď přicházet do venkovního plánovacího kontejneru před nákupní centrem Eden. Tam jim jsou do poloviny října k dispozici zástupci radnice, kteří zároveň informují o podrobnostech rekonstrukce, nechybí ani doprovodný program.