Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 spustí 15. července výdej parkovacích oprávnění pro rezidenty Vršovic a Vinohrad

Městská část Praha 10 začne na konci prázdnin zavádět parkovací zóny. První podoblastí, kde se objeví, budou Vršovice a Vinohrady. Jejich rezidenti si mohou oprávnění zařizovat od 15. července na úřadě Desítky, v jehož prvním patře bude fungovat výdejna. Na začátku října začnou zóny platit ve Strašnicích, o měsíc později v Malešicích.

Publikováno: 29.06.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Doprava, Parkování, Vinohrady, Vršovice3214

„Jsme opravdu velká městská část, na našem území je celkem 25 tisíc parkovacích míst, z toho v první podoblasti skoro sedm tisíc. Očekáváme tedy velký nápor lidí, které bych chtěl dopředu poprosit o maximálně ohleduplný přístup, budou-li zpočátku delší čekací lhůty,“ říká Martin Sekal (ODS), místostarosta zodpovědný za dopravu a parkování, a přidává praktické rady a přání: „Pokud je to jen trochu možné, prosíme naše občany o platbu platební kartou, s níž budou vyřízeni podstatně rychleji než při platbě hotovostí. Zároveň upozorňuji, že na oprávnění mají nárok pouze lidé s trvalým pobytem nebo sídlem firmy v příslušných lokalitách.“

Výdejna určená speciálně pro parkovací oprávnění bude zřízena v prvním patře úřadu, kde budou kromě samotných zaměstnanců přepážek a pokladen i pracovníci, kteří budou žadatelům radit či jim pomohou zkontrolovat, zda s sebou mají vše požadované. Nutné jsou vždy průkaz totožnosti, malý a velký technický průkaz, ve specifických případech je třeba mít ještě další dokumenty.

 

K zavedení zón placeného stání přistoupila Desítka po pečlivém zvažování a obšírné debatě na úrovni všech svých orgánů, dobrou praxi sbírala od ostatních městských částí. Do debaty byli vtaženi i samotní občané, do projektu pro první oblast (Vršovice a Vinohrady, Strašnice a Malešice) byly zapracovány desítky jejich připomínek.

„Mám radost, že se lidé v tak hojné míře zapojili do debaty a přinesli nám cenné poznatky z praxe. Pochopitelně jsou mezi nimi i odpůrci celého systému. Nic není úplně dokonalé, ovšem jsem přesvědčen, že zavedení zón je v současné době nejlepší možností, jak řešit dlouhodobě neuspokojivý stav parkování u nás na Desítce. Jednoznačně pomáhá našim rezidentům, kteří navíc trpí i tím, že všechny okolní městské části zóny mají, a Praha 10 tak na některých místech bohužel funguje jako ´parkoviště´ pro řidiče odjinud,“ vysvětluje Martin Sekal.

Veškeré důležité informace k zavádění parkovacích zón najdou občané na webu MČ Praha 10, průběžné informace bude radnice přinášet i na Facebooku a všech dalších komunikačních kanálech, které má k dispozici.