Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 si připomněla své občany padlé během srpnové okupace

Praha 10 si dnes připomněla 51. výročí okupačního vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. V souvislosti s invazí tehdy zahynulo téměř 140 občanů naší země, z toho čtyři oběti jsou spojeny s Prahou 10. Zástupci městské části jejich památku uctili položením květiny a zapálením svíčky u jejich památníčků na Praze 10.

Zdeňka Příhodu (1941), který jel do centra na mopedu, srazil sovětský obrněný transportér v Černokostelecké ulici. Zdeňka Wintra (1947) přejel v téže ulici tank a Emila Horčíka (1949) srazil na Kubánském náměstí vojenský nákladní automobil. Střet se sovětským vojenským vozidlem ve Strašnicích nepřežil ani tamní obyvatel Antonín Abraham (1877). 

Ještě nedávno byla jména zdejších obětí známá jen málokomu. Díky spolku Pomníky obětem bezpráví se ale loni při příležitosti kulatého výročí okupace objevily na třech místech neštěstí pamětní desky s černými šeříky. Zástupci městské části tak letos měli poprvé možnost uctít památku těchto tragicky zesnulých obyvatel Prahy 10 položením květiny a zapálením svíčky.

Přesné lokalizace pamětních desek jsou uvedeny na webu www.cerneseriky.cz. Vedení MČ Praha 10 se také rozhodlo spolku Pomníky obětem bezpráví pomoci při jednáních s vlastníkem nemovitosti, kam je zamýšleno umístění čtvrté, tedy poslední, pamětní desky pro pana Zdeňka Wintra.

Cílem iniciativy Černé šeříky je uchovat vzpomínku na naše spoluobčany zabité okupačními vojáky během srpna 1968 a následného pobytu sovětské armády v Československu. Za symbol připomínky obětí okupace byl zvolen květ šeříku, zčernalý smutkem rodin, které komunističtí okupanti svévolně připravili o jejich nejbližší. Autorem ztvárnění pamětních desek je sochař, restaurátor a ilustrátor Jakub Grec.

Publikováno: 21.08.2019
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Slavnostní a pietní akty2893
Praha 10 si připomněla své občany padlé během srpnové okupace