Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Praha 10 bude mít novou mateřskou školu pro 168 dětí

MČ Praha 10 bude mít novou mateřskou školu v Bajkalské ulici. Ta bude mít šest tříd, pojme 144 - 168 dětí a hotová bude v přespříštím roce. Rada MČ Praha 10 aktuálně schválila výběr dodavatele, který se stavebními pracemi začne letos o prázdninách. Vršovická radnice novostavbou reaguje na dlouhodobě nedostatečnou kapacitu škol a špatný stav jejich stávajících budov. 

Publikováno: 19.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3426

Nová škola bude mít tři pavilony. Jeden vznikne na místě objektu, který byl v minulosti sám využívaný jako škola, další dva (jeden hospodářský) budou postavené na přilehlém volném prostranství. „Pavilony s třídami budou ve tvaru písmen L a T, hospodářský bude mít obdélníkový tvar. Propojené budou spojovací lávkou,“ popisuje Olga Koumarová (ODS), radní pro investice a budovy základních a mateřských škol. „Děti se také mohou těšit na zahradu, kde bude zahradní altán pro venkovní slavnosti, představení či dětská divadla. Nebudou chybět velké oválné hřiště o celkové ploše 242m2 a nové herní prvky jako skluzavka, domeček, pískoviště, loď a také oblíbené mlhoviště. Zeleň bude ještě doplněná výsadbou listnatých a jehličnatých stromů a okrasnými keři, na volné ploše vznikne trávník,“ doplňuje radní Koumarová.  

Stavba má podle harmonogramu začít v červenci tohoto roku, trvat 20 měsíců a stát 128,5 milionů korun. Dodavatelem prací bude konsorcium, jehož vedoucím společníkem je GEOSAN GROUP a.s.

Novostavba v Bajkalské ulici je jedním z větších projektů plánovaných v souvislosti s „kompletní obnovou materiálně technické základny MŠ a ZŠ“. Tak zní název desetiletého plánu, který desátá městská část představila vloni, a jenž počítá s náklady přes 1,7 miliardy korun (v aktuálních cenách). „Zřizujeme 13 základních a 20 mateřských škol, které působí celkem ve 43 samostatných objektech, jejich stáří se pohybuje mezi 45 a více než 100 lety, a technický stav naprosté většiny z nich tomu odpovídá,“ shrnuje Olga Koumarová.  

„Klíčovým faktorem je také kapacita škol. Počet zájemců o předškolní vzdělávání neustále roste, a tento trend bude, podle vloni aktualizované demografické analýzy, pokračovat i v nacházejících letech. Osobně považuji předškolní vzdělávání za velmi důležité pro rozvoj dětí, proto děláme maximum pro rozšiřování kapacit,“ říká místostarosta David Kašpar (VLASTA / STAN), jenž je na desáté městské části zodpovědný za oblast školství. 

 

O MŠ Bajkalská: 

Mateřská škola Bajkalská momentálně funguje jako dvoutřídka, v oddělených prostorech mateřské školy ve Vladivostocké ulici. Ze své původní adresy musela být předloni přesunutá, objekt byl z hygienických důvodů uzavřen.