Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Nová nabídka radnice – bezplatné plavání na Slavii pro seniory 60+

Pro své občany starší šedesáti let věku připravila radnice Prahy 10 možnost bezplatného plavání ve sportovním areálu Slavia. Akce je uskutečněna v souladu s myšlenkami Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012, ke kterým se Praha 10 přihlásila.  „Možnost návštěvy plaveckého bazénu ve sportovním areálu Slavia bude seniorům umožněna prostřednictvím jednorázové plavenky. Jednu plavenku týdně si budou moci zájemci od června 2013 do konce roku vyzvednout v informačních kancelářích radnice oproti předložení občanského průkazu prokazujícího trvalé bydliště na území této městské části,“ vysvětlil starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS).

 

Držitel plavenky bude oprávněn navštívit plavecký stadion Slavia v hodinách určených pro veřejnost v čase, který mu bude vyhovovat. Plavenky budou v letních měsících platit i pro venkovní bazén (vnitřní bazén bude uzavřen). Jedna plavenka platí 60 minut a dalších 10 minut je vyhrazeno na převlečení.

Přínosy plavání jsou nezpochybnitelné. Plavání všestranně a rovnoměrně zatěžuje veškeré svalstvo, především velké svalové skupiny. Zapojuje do činnosti svaly, které jsou v běžném životě zanedbávány. Hydrostatický tlak přispívá k relaxaci svalů. Dalším přínosem plavání je jeho pozitivní vliv na rozvoj dýchacího systému. Plíce jsou lépe prokrvovány, zvyšuje se množství kyslíku v krvi. Při vdechu a výdechu musí dýchací svaly plavce překonávat hydrostatický tlak vodního sloupce, což vede k jejich posilování. Důležitý je též fakt, že nad vodní hladinou je vzduch mimořádně čistý, bezprašný a nasycený vodními parami, což je významné pro osoby s respiračním oslabením. Pozitivní vliv má plavání i na duševní funkce člověka přetíženého negativními civilizačními faktory. Plavání lze zařadit mezi důležité prostředky mentální hygieny člověka, zejména při nespavosti, depresích či předrážděnosti.

Praha 10 upozorňuje, že týdenní limit plavenek je omezen!