Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Na desítkových školách rostou přírodní zahrady. Pro děti představují výukovou pomůcku i učebnu

Místa, kde se děti a žáci mohou pracovně realizovat, poznávat krásy i zákonitosti přírody. A taky originální učebny. To všechno splňují tzv. přírodní zahrady. V Praze 10 právě vznikají celkem na dvou základních a šesti mateřských školách, v mateřské škole U Roháčových kasáren už jsou úpravy zahrady kompletně hotové.

Publikováno: 02.07.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství3462

ZŠ Eden stihla ještě před začátkem prázdnin uspořádat na své zahradě dokonce komentovanou prohlídku pro rodiče. „Průvodci jim byly samotné děti, náš ekotým. Ukázaly jim například bylinkovou spirálu, zelenou střechu, náš skleník nebo broukoviště, speciální skupinu kmenů, které jsou domovem hmyzu. Do konce příštího školního roku přibudou ještě bosonohá stezka, meteobudka nebo ptačí budky,“ popisuje ředitelka Jana Churáčková.   

Její škola se, stejně jako dalších sedm desítkových, zapojila do programu Ministerstva životního prostředí (výzva č. 7 – Přírodní zahrady). V rámci něj zahradu za rok dokončí. Kromě toho ZŠ Eden financovala venkovní skvosty také z magistrátního programu „Zahrada, která nejen učí“. „Z grantů jsme si mohli pořídit materiály, o samotnou práci jsme se pak postarali sami. Náš skvělý učitel Tomáš Pinkr hodně usiluje o to, aby si zahradu mohly vytvářet samotné děti, situaci nám ale dost zkomplikoval koronavirus. Takže lopaty do rukou vzali především učitelky a učitelé,“ říká Jana Churáčková.

Samotní žáci se však na přírodních zahradách mohou zdokonalovat nejen v „pracovním vyučování“ a přírodopise, místo se stává přirozenou součástí objektu školy, například v případě ZŠ Eden regulérní učebnou, která má svůj rozvrh, a kde se vyučuje i čeština nebo matematika.

„Je to krásná ukázka progresivního přístupu ke vzdělání, který na našich školách koncepčně podporujeme. Velký vliv pracovního prostředí na psychiku je hojně diskutovaným tématem, v případě vzdělávání to samozřejmě platí dvojnásob. V moderním světě plném technologií je navíc klíčové pěstovat u mladé generace vztah k přírodě. Už od předškolního věku,“ pochvaluje si David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10, jenž má v gesci školství.

Právě mateřské školy jsou na Desítce v budování přírodních zahrad velmi aktivní. MŠ U Roháčových kasáren tu svou dokončila už v minulém roce, když se jí na projekt podařilo získat dotaci přesahující 300 tisíc korun. Děti jsou nadšené zejména z multifunkčního herního prvku s velkou klouzačkou, ptačí budkou, slunečními hodinami a vodní kladkou. Postupně se tady rozvětvují také dvě týpí spletená z vrbových prutů, která budou sloužit jako originální přírodní herny, a dobře se ujal i vysazený javor. Díky vyluzování zvuků z dendrofonu mohou děti zase poznávat rozdíly mezi jednotlivými druhy dřevin.     

Desítkové školy, kde vznikají přírodní zahrady:

ZŠ Jakutská

ZŠ Eden

MŠ Kodaňská

MŠ Magnitogorská

MŠ Nedvězská

MŠ Tolstého

MŠ Troilova

MŠ Vladivostocká

MŠ U Roháčových kasáren (zahrada už hotová)