Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Dvouletky mají nové hřiště. Na děti čekají rozmanité houpačky a pískoviště

Dětské hřiště Dvouletky je po rekonstrukci opět otevřené, desátá městská část ho v průběhu letošního podzimu kompletně opravila. Zastaralé herní prvky nahradily moderní multifukční sestavy či houpačky převážně ze dřeva, nechybí velké pískoviště ani piknikové sety pro rodiče. Do zvelebení oblíbeného strašnického hřiště Desítka investovala 1,5 milionu korun.

Publikováno: 03.12.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí, Dětská hřiště, Strašnice3555

„S rekonstrukcí Dvouletek jsme letos původně nepočítali. V průběhu roku jsme ale vyslyšeli prosby místních obyvatel a většinu z letošního rozpočtu na dětská hřiště přesunuli právě sem. Vlastní rekonstrukce proběhla v říjnu a listopadu a věřím, že se nám podařilo ze zastaralého hřiště udělat opravdu moderní herní plochu pro děti,“ říká místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má na vršovické radnici v gesci životní prostředí a sport, a zodpovídá mimo jiné právě za dětská hřiště.

Těch městská část spravuje více než sedmdesát, Dvouletky teprve od přelomu let 2020 a 2021. Tehdy převzala herní plochu s malým neohraničeným pískovištěm a zastarávajícími herními prvky, s nimiž nebyli spokojení ani strašničtí rodiče. „Hřiště bylo v poměrně špatném stavu a pouhá oprava by příliš neprodlužovala jeho životnost a bezpečnost. Sáhli jsme proto ke kompletní rekonstrukci,“ líčí místostarostka Komrsková. 

Výsledná podoba odpovídá investici 1,5 milionu korun, kterou do hřiště městská část vložila. „Mimo jedné středně velké multifunkční sestavy zde malí návštěvníci najdou vahadlovou houpačku, houpačku pro malé děti a péráky. Novým dominantním prvkem je pískoviště v místě dlouhodobě nepoužívaného bazénku, nechybí ani dva piknikové sety – lavičky a stoly,“ popisuje Jana Komrsková, podle níž byl při rekonstrukci kladený zvláštní důraz na stávající stromy. „V některých místech jsme museli uměle navýšit terén, abychom stavbou herních prvků nezasáhli do kořenové zóny stromů,“ doplňuje místostarostka.

„V místech okolo pískoviště a mezi pískovištěm a herními prvky jsme vysázeli nový trávník, proto nyní prosíme o větší ohleduplnost a trpělivost. V příštím roce ještě dojde k dílčím úpravám pergoly a zprovoznění toalety,“ nastiňuje Jana Komrsková.