Aktuality z oblasti rozvoje městské části Praha 10

Desítka stále nabízí bezplatné zapůjčení kompostérů

Výdej zahradních kompostérů pro občany Prahy 10 pokračuje i v prosinci. Městská část je bezplatně zapůjčuje v rámci dotačního programu, zájemci si kompostéry mohou vyzvedávat vždy v pondělí a ve středu v budově radnice. Posledním letošním dnem pro vyzvednutí je středa 22. prosince.

Publikováno: 10.12.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3560

Distribuci Desítka spustila v listopadu a doposud svým obyvatelům poskytla 112 kompostérů. K dispozici jsou stále oba typy – dřevěný (těch bylo pořízeno celkem 150 kusů) i plastový (celkem 350 kusů). Jejich kapacita je 1 000 litrů a ke každému zájemce obdrží informační brožurku. „V ní najde komplexní informace o správném kompostování. Dozví se základní pravidla této metody, čeho se při ní vyvarovat, kam kompostér nejlépe umístit, co do kompostu patří a naopak, co do něj určitě nevkládat,“ popisuje první místostarostka Jana Komrsková (Piráti), která má na radnici oblast životní prostředí na starost.

„Kompostování na Praze 10 dlouhodobě podporujeme a těší mě, že zájem mezi obyvateli se stále zvyšuje. Kompostovat lze nejen na zahradách rodinných domů, ale i v uzavřených vnitroblocích či ve dvorech bytových domů se zelení. Zkompostovat biomateriál, který při údržbě zelených ploch vznikne, a využít výsledný produkt jako hnojivo, je prakticky tím nejpřirozenějším a nejstarším způsobem kvalitní péče o půdu a vegetační prvky. Nemluvě o faktu, že při tom nevzniká zbytečný odpad, který by jinak byl odstraněn bez dalšího užitku,“ říká Jana Komrsková.

O kompostér si lidé mohou požádat prostřednictvím elektronického formuláře na www.survio.com a následně si ho na radnici v pondělí nebo ve středu vyzvednout. Podrobné informace, včetně popisu kompostérů, náhledu výpůjční smlouvy a vlastního formuláře pro podání žádosti, občané najdou na webových stránkách Prahy 10 – https://verejneprostory.cz. S dotazy se mohou obracet na telefonní linky 267 093 365, -544; -444; -357, nebo využít e-mailovou adresu bezodpadu@praha10.cz.