Aktuality z kultury

MČ Praha 10 letos vysadila 63 stromů za své nové občánky

Na území desáté městské části letos přibylo 63 dřevin. 33 z nich zasadila městská část na jaře, 30 pak na podzim. Nová výsadba proběhla v rámci projektu Stromy za narozené děti. Ten na Desítce funguje už od roku 2007 a umožňuje rodičům, aby si pro své nově narozené potomky nechali zasadit strom. 

Publikováno: 15.12.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Životní prostředí3564

Všechny nové stromky jsou opatřené cedulkami s křestními jmény dětí, na jejichž počest budou růst. Každý je věnovaný maximálně deseti novým obyvatelům Desítky. „Vždy se snažíme umístění stromů maximálně přizpůsobit přání rodičů. Ti chtějí mít stromky obvykle v okolí svého bydliště, aby se na ně se svými potomky mohli chodit pravidelně dívat. Můžou pak sledovat, jak dřeviny rostou společně s jejich chlapečkem nebo holčičkou, a zároveň tato milá tradice u dětí odmalička přirozeně buduje vztah k přírodě,“ říká Jana Komrsková (Piráti), která má na vršovické radnici na starost oblast životního prostředí.    

Ani projekt Stromy za narozené děti nezůstal zcela imunní vůči covidové pandemii. „S ohledem na současnou situaci muselo jarní i podzimní sázení proběhnout bez účasti rodičů a dětí. Vždy jsme jim ale poslali informaci o druhu stromu a místě výsadby, včetně GPS lokace a fotografie příslušné dřeviny,“ popisuje místostarostka Komrsková. Za normálních okolností rodiče hlásí, jestli se do projektu chtějí zapojit, při vítání občanků. V současné „covidové době“ slavnostní akt dočasně neprobíhá, a tak se bude radnice se zájemci na jarní výsadbě pro příští rok domlouvat telefonicky.

Na Desítce je už více než 4 500 stromů za narozené děti, městská část je sází napříč celým svým územím. „Vždy pečlivě přemýšlíme, kam a jaké druhy dřeviny vysázíme, aby se na místo hodily,“ uvádí Jana Komrsková a zdůrazňuje, že stromy mají ve veřejném prostoru nejen estetickou, ale především termoregulační funkci.

Zatím poslední výsadba proběhla na podzim tohoto roku, nejčastějším stromem byl habr obecný.
Seznam vysázených stromů za narozené děti po jednotlivých letech (www.verejneprostory.cz)