Aktuality z oblasti bezpečnosti

Výstava připomínající život Karla Čapka je k dispozici i online, v plenéru bude dál putovat Prahou 10

Výstava „Karel Čapek 130“, která připomíná život slavného spisovatele spojeného s Prahou 10, je k vidění nově také online, a to i s komentářem autorky Kristiny Váňové. Výstavní panely jsou „fyzicky“ momentálně umístěné před Městskou knihovnou Praha u OC Cíl, v plánu je jejich putování po dalších pobočkách na Desítce. Zároveň o výstavu projevily zájem další česká města i zahraniční metropole. Expozice vznikla u příležitosti letošního výročí 130 let od narození světově proslulé osobnosti.

Publikováno: 04.11.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura3321

Venkovní výstava měla vernisáž 11. srpna ve Valdštejnské zahradě Senátu, následně se přesunula na území městské části Praha 10, která ji, ve spolupráci s bývalou ředitelkou Památníku Karla Čapka, vytvořila. „Také vzhledem k současné situaci, kdy by se lidé měli mimo domov zdržovat co možná nejméně, jsme se rozhodli dílo vystavit i online. Budou se na něj tedy moci podívat nejen naši obyvatelé, ale i všichni ostatní zájemci,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro oblasti školství a kultury. 

Na internetové stránky městské části (https://www.praha10.cz/vystava-karel-capek) byl umístěn kompletní obsah expozice, její jednotlivé části jsou doprovázené mluveným slovem autorky Váňové (ve formě podcastů). Texty navíc byly přeložené do angličtiny, němčiny a ruštiny. „To koresponduje se zájmem některých zahraničních měst, která se na nás obrátila přes Česká centra. Expozice se velmi pravděpodobně objeví také v dalších městech v tuzemsku,“ vysvětluje místostarosta Kašpar.

Samotná realizace meziměstské a mezinárodní spolupráce se, s ohledem na okolnosti, posunula v čase, stejně jako postupné přemisťování výstavy před další pobočky Městské knihovny na Desítce.  

Expozice vznikla v rámci stejnojmenného celoročního projektu Desítky a  klade si za cíl prohloubit znalosti o jedné z největších osobností české a československé historie, která žila na dnešním území městské části Praha 10.

„Jednotlivé panely návštěvníky chronologicky seznamují s krajem dětství Karla Čapka, jeho významnými spisovatelskými i novinářskými počiny. Ukazují, jak důležité pro něj bylo studium a sbírání zkušeností v evropských zemích a také navazování kontaktů s tehdejší kulturní a politickou elitou v čele s československým prezidentem T. G. Masarykem. Nechybí dobové fotografie interiéru i zahrady vily na Vinohradech pořízené samotným Čapkem. Ty svědčí nejen o konkrétním zařízení domova, ale i o řadě zájmů a koníčků spisovatele a také o jeho vztahu k místu bydliště,“ popisuje Kristina Váňová.