Aktuality z městské části

Rozpočet Prahy 10 v roce 2014: investice do sociálních služeb, parků a škol

Letošní vyrovnaný rozpočet pražské desáté městské části (do počtu obyvatel šesté největší město ČR) počítá pro letošní rok s celkovými výdaji ve výši 2,04 miliardy korun. Podstatnou částí rozpočtu budou letos opět investiční výdaje (ve výši 1,35 mld korun), neinvestiční výdaje bude tvořit částka 709,7 mil. korun. Příjmy městské části jsou tvořeny především dotacemi ve výši 329,1 mil. korun, vlastními příjmy 95,2 mil. korun, převodem z vlastních fondů hospodářské činnosti ve výši 1 mld. korun a zapojením přebytků z dobrého hospodaření města v uplynulých letech ve výši 595,5 mil. korun. Rozpočet pro letošní rok schválilo na svém dnešním zasedání zastupitelstvo této městské části. 
Rozpočet Prahy 10 v roce 2014: investice do sociálních služeb, parků a škol
Mezi hlavní letošní investice bude patřit dokončení 189 malometrážních bytů v bývalém malešickém penzionu (175 mil. korun), rekonstrukce Polikliniky Malešice, rekonstrukce a výstavba nových mateřských škol a snižování energetické náročnosti. Například 115 miliónů korun je v rozpočtu vyhrazeno také na rekonstrukci a revitalizaci Moskevské ulice. Téměř 100 mil. korun jde také na zhodnocování bytového fondu v majetku městské části - obnovu oken a fasád.
 
Zvýšení výdaje v sociální a zdravotní oblasti

Významné výdaje tvoří v letošním roce příspěvky na provoz v sociální a zdravotní oblasti. Za provoz své organizace Centra sociálních a ošetřovatelských služeb zaplatí letos "Desítka" celkem 93 milionů korun. Nárůst v této oblasti je způsoben zahájením provozu Vršovického zámečku, který bude od letoška sloužit seniorům a svatebním obřadům. Peníze jdou i na celopražsky unikátní projekty - Domu zubní péče pro dítě a rodinu (2,5 mil.), Lékařskou službu první pomoci (9,8 mil.) a Léčebnu dlouhodobě nemocných v Obloukové ulici (9,5 mil.).
 
Ve školství půjde více peněz na výstavbu školek

V oblasti školství půjde nejvíce peněz do rekonstrukce a výstavby nových mateřských škol (85 mil.), do snižování energetické náročnosti či na zavádění elektronických třídních a žákovských knih. Rekonstrukce se dočkají i dětská hřiště, fasády a střechy škol či modernizace školních jídelen (40 mil.). Celkové neinvestiční výdaje na školství v Praze 10 dosáhnou letos částky 168,6 mil. korun. Do této částky jsou započítány nejen výdaje na provoz školek i škol, ale také například výuka angličtiny pro 1.a 2. ročníky ZŠ, či prostředky na dotaci školy v přírodě, kterou pro své děti pořádá Praha 10 v Krkonoších.
 
Zeleň: údržba, nové chodníky a rekonstrukce parků hřišť

Oblast životního prostředí a dopravy bude letos doplněna vedle obnovy parků U Vršovického nádraží a Heroldových sadů také novými cyklostezkami, podzemními kontejnery, rekonstrukcí tramvajové zastávky Průběžná či vybudování mostku přes Botič. Na údržbu zeleně jde v roce 2014 celkem téměř 80 mil. korun, na obnovu chodníků (dotaci pro TSK) pak 15,5 mil. korun.