Aktuality z městské části

Praha 10 zdarma umožní obyvatelům odvoz elektroodpadu přímo z bytu

Akci bezplatného odvozu starých a vysloužilých elektrospotřebičů přímo z bytů nebo domů opět připravila pro své obyvatele Praha 10 ve spolupráci s neziskovou společností REMA Systém. Svoz elektroodpadu z domácností je plánován v termínu od 15. března do 15. Dubna 2014. "Reagujeme tak na velký zájem z loňského podzimu, kdy jsme uskutečnili obdobnou akci pod názvem "Buď líný", při které se vybralo 5 672 kilogramů vysloužilých elektrospotřebičů a baterií," popsal motivaci k opakování akce starosta městské části Praha 10 Bohumil Zoufalík s tím, že nejvíce lidé odevzdávali velké domácí spotřebiče, lednice a televizory.

Městská část se tímto způsobem snaží i snižovat negativní ekologické dopady. V dnešní době je totiž velmi oblíbeným měřítkem pro vyjádření celkové úspory takzvaný přepočet na ekvivalent CO2. Tento ukazatel je jednotícím prvkem, který umožňuje srovnání obtížně porovnatelných negativních vlivů na životní prostředí. "Uvědomujeme si, že pro zejména starší obyvatele je velký problém se těchto těžkých nepotřebných věcí se zbavit a tímto způsobem jim chceme pomoci," vysvětlil první zástupce starosty městské části Praha 10 Vladimír Novák. Recyklací elektroodpadu dochází také k úspoře cenných materiálů a velmi často i k úspoře energie, která je potřeba pro získání těchto materiálů z primárních zdrojů Kupříkladu recyklací vybraného materiálu podle odborníků se za necelý měsíc v městské části Praha 10 ušetřilo 3 687 kg CO2 ekv., což pro představu odpovídá najetým 23 043  km malým benzinovým autem (do obsahu 1.4 l motoru).

Proto městská část Praha 10 na jaře letošního roku akci svozu elektroodpadu z domácností zopakuje, a to v termínu 15. března až 15. dubna. Svoz proběhne na základě individuální domluvy na telefonním čísle 840 550 650, kde lze získat v době od 9 do 17 hod. další informace (rovněž písemně na logistika@remasystem.cz<mailto:logistika@remasystem.cz>). Akce se týká vysloužilých elektrozařízení typu sekaček, elektrických pil, praček, televizorů, monitorů, počítačů, fénů, rychlovarných konvic, autobaterií, zářivek, baterií, tonerů, CD a DVD apod. Minimální váha sváženého elektroodpadu činí 25 kg.