Aktuality z městské části

Praha 10 za loňský rok zlikvidovala 532 černých skládek

Stále více obyvatel Prahy 10 upozorňuje na nešvary v oblasti zeleně a veřejné prostranství v jejich okolí. Vyplývá to z výrazného nárůstu ohlašovacích zpráv, které městská část Praha 10 v loňském roce evidovala a následně řešila. „Celkem jsme od občanů obdrželi 364 upozorňujících zpráv. I když se snažíme zvýšenými kontrolami udržovat prostranství v řádném stavu, samozřejmě ve spolupráci s občany je tato činnost daleko efektivnější. Právě na základě jejich podnětů, jsme pak schopni rychle reagovat a zjednat nápravu,“ vysvětlil 1.zástupce starosty městské části Praha 10 Vladimír Novák s tím, že loňský rok byl i o to složitější, že se městská část musela vypořádat s likvidacemi odpadů po rozsáhlých povodních.

Nejčastěji veřejnost upozorňovala na znečistění pro či skládky odpadu. Na základě těchto podmětů a provedených kontrol bylo odstraněno v roce 2013 celkem 532 černých skládek a to nejen v rámci městský pozemků, ale i ostatních vlastníků. „Nešvary některých nezodpovědných lidí jsou zarážející, když si pletou veřejné prostranství s odkladištěm všeho nepotřebného. Odvezeno při likvidaci černých skládek bylo přes 65 tun odpadu,“ upřesnil Novák a dodal, že provedeno za zmiňované období bylo téměř 1750 kontrol.

Městská část se v rámci péče o zeleň zaměřuje i na úklid psích exkrementů. Mobilními vysavači bylo odstraněno přes 44 tun tohoto odpadu. „Je to další problém, který stále musíme řešit. Někteří majitelé psů stále nepochopili, že po svých „miláčcích“ musí při jejich venčení uklízet, a to i přesto, že v okolí většiny veřejné zeleně jsou rozmístěny pytlíky a koše na psí exkrementy,“ přiblížil.

Městská část se snaží umožnit svým občanům se zbavovat i velkoobjemového odpadu. Jenom v loňském roce do předem známých lokalit nechala umístit přes 600 velkoobjemových kontejnérů, ze kterých bylo svezeno přes 1160 tun odpadu. „Do úklidových pracích se zapojili i lidé v rámci alternativních trestů. Celkem odpracovali 550 hodin,“ doplnil Novák s tím, že udržováním čistoty veřejných prostranství se radnice začala intenzivně soustředit před čtyřmi lety a v tomto trendu chce pokračovat i nadále.