Aktuality z městské části

Pokácená lípa ve Strašnicích: Hanebný čin otřásl občany i vedením Prahy 10

Trestní oznámení podává místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová na neznámé pachatele, kteří nenávratně poškodili cennou lípu v parku u stanice metra Strašnická.

Publikováno: 18.03.2013
Kategorie: Životní prostředí, Zprávy tiskového mluvčího49

V sobotu v osm hodin večer přijelo do Mrštíkovy ulice několik mužů, kteří strom nařízli. U tohoto činu se je podařilo zdokumentovat skupině místních občanů, což by policii mělo zásadním způsobem pomoci v jejich identifikaci, dopadení a potrestání. Ještě během víkendu pražští hasiči rozhodli o tom, že poškozená lípa je příliš velkým bezpečnostním rizikem a nařídili to, čeho se všichni obávali: její pokácení.
"Přijala jsem s rozhořčením zprávu o tom, že v sobotu ve večerních hodinách došlo k naříznutí staré lípy v Mrštíkově ulici. Strom je tak vážně poničen, že hasiči zřejmě nařídí z bezpečnostních důvodů pokácení. Rozhodla jsem se podat oznámení České inspekci životního prostředí a trestní oznámení policii na neznámé pachatele, kteří provedli tento otřesný čin. Člověk, který k něčemu podobnému dal příkaz, nezná význam slova morálka," prohlásila místostarostka Prahy 10 Ivana Cabrnochová (SZ).
"Takový čin nesmí zůstat z naší strany bez rázné odezvy. Musí být všem jasno, že takové metody na území naší městské části jsou nepřijatelné," řekl starosta městské části Praha 10 Milan Richter (ODS).
Pozemek v severozápadní části parku vlastní soukromá firma, která zde dlouhodobě připravuje výstavbu bytového domu. V jejich záměrech jim však překážel právě strom, který byl nyní poškozen. "Budu žádat, aby policie prověřila případnou souvislost mezi pokácením stromu a záměrem na výstavbu domu. Zároveň chci poděkovat strašnickým občanům, kteří dokázali rychle zareagovat a tento čin včetně pachatelů fotograficky zdokumentovali," dodal místostarostka Ivana Cabrnochová.