Aktuality z městské části

Nová koalice v Praze 10 v čele se starostou Novákem

Po půl roku trvající vládě radních v neúplné sestavě, kterou způsobilo odstoupení hnutí ANO, zvolili zastupitelé městské části Praha 10 nové politické vedení v čele se starostou Vladimírem Novákem (ČSSD). Nově vzniklou koalici tvoří TOP 09, ČSSD, ODS, Strany zelených a Nezávislých pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku a dvou nezařazených zastupitelů. Ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu tak koalici podporuje 22 hlasů.

Nová koalice v Praze 10 v čele se starostou Novákem

„Během posledního půl roku se neúplné Radě podařilo udržet městskou část v bezproblémovém chodu, dokonce se podařilo i v tomto režimu schválit rozpočet. Nyní je ale čas začít v novém a kompletním složení. Budovat, rekonstruovat a naplňovat naše vize. Není jich málo,“ uvedl ve svém prvním prohlášení v roli řádně zvoleného starosty Vladimír Novák. Vladimír Novák je vystudovaný ekonom, dlouhodobě se v desáté městské části zabývá oblastí životního prostředí a zdravotnictvím.

„Naší prioritou je školství, tedy pokračovat v budování nových míst v mateřských a základních školách a zasadit se o rekonstrukci a rozvoj dětských hřišť a veřejných prostranství. Jedním z našich cílů je například rekonstrukce Polikliniky Malešice bez omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče pro občany,“ dodává nový radní pro školství Ondřej Počarovský za TOP 09.

„Mým cílem je pokračovat v rozpracovaných projektech, blíží se například podpis memoranda o spolupráci s Ministerstvem kultury, které nám pomůže s rekonstrukcí Vily Karla Čapka a s celkovým směřováním tohoto objektu, který chceme co nejdříve zpřístupnit veřejnosti,“ uvedl radní Bohumil Zoufalík (NPP10-HPL10).

Své programové směřování nastínila také Ivana Cabrnochová (Strana zelených): „I my plánujeme navázat na to dobré z minulých let, pokračovat v obnovách tramvajových tratí a plánovat nové. Budeme pokračovat v prosazování zachování zelených ploch, dále například rekonstrukce další části Heroldových sadů nebo parku Malinová. V rámci místní Agendy 21 budeme rozvíjet diskuzi s občany o budoucnosti Desítky. Pod mým vedením připravíme strategický plán udržitelného rozvoje.“

„Plánuji pokračovat v projektu bezbariérové Prahy 10, chci usilovat o zefektivnění návaznosti spojů MHD a o řešení nedostatku parkovacích míst. Budu také usilovat o zlepšení podmínek pro pěší,“ prozradil Martin Hejl (ODS), který v Zastupitelstvu nahradil bývalého starostu Milana Richtera z toho důvodu, že s tvorbou dopravní koncepce má díky bývalému působení v Radě hl. m. Prahy v pozici náměstka primátora bohaté zkušenosti. 

Radní desáté městské části nyní v nejbližších dnech čeká schválení společného programového prohlášení, ve kterém podrobně představí politický program.