Aktuality z městské části

MČ Praha 10 si připomněla úmrtí Karla Čapka. Zakončila tak rok, který mu věnovala

Zástupci MČ Praha 10 si připomněli úmrtí slavného spisovatele Karla Čapka, jenž žil na Desítce. K jeho hrobu na Vyšehradském hřbitově položili věnec a věnovali velikánovi krátkou pietu. Tou byl završen rok, který městská část osobnosti celosvětového významu zasvětila.

Publikováno: 25.12.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Slavnostní a pietní akty3348

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890, 9. ledna 2020 vršovická radnice spustila projekt Karel Čapek 130. V rámci něj připravila, koordinovala či podpořila řadu akcí, které spisovatelův život na Desítce a jeho dílo připomněly. Ještě v lednu proběhl v Trmalově vile vzpomínkový večer na Karla a jeho bratra, ilustrátora Josefa. V únoru měla ve Vršovickém divadle MANA premiéru Čapkova divadelní hra Matka. Od poloviny roku až do podzimních měsíců probíhaly v daných termínech komentované prohlídky ve vile, v níž literát žil. 

Nejvýznamnější kulturní událostí roku pak byla výstava stejného názvu jako projekt. Ta měla vernisáž ve Valdštejnské zahradě Senátu, následně se přesunula na území městské části Praha 10, v současné době je k vidění před Městskou knihovnou Praha u OC Cíl. A kromě toho též v online podobě na webu praha10.cz, kde nechybí ani tři cizojazyčné mutace. „Také vzhledem k současné situaci, kdy by se lidé měli mimo domov zdržovat co možná nejméně, jsme se rozhodli dílo vystavit i online. Budou se na něj tedy moci podívat nejen naši obyvatelé, ale i všichni ostatní zájemci,“ vysvětlil místostarosta pro školství a kulturu David Kašpar (VLASTA / STAN). 

Autorkou expozice je Kristina Váňová, bývalá ředitelka Památníku Karla Čapka, která s městskou částí spolupracovala i na dalších „čapkovských“ příspěvcích. Výstava přibližuje spisovatelovu tvorbu pro široké publikum, stejně jako jeho „obyčejný život“ na Vinohradech. 

„Karla Čapka znají čtenáři a diváci po celém světě. My však máme tu výsadu, že ho můžeme brát nejen jako význačného umělce a myslitele, ale zároveň coby nesmírně inspirativního souseda. S tímto vědomím jsme k projektu přistoupili a snažili jsme se velikána zároveň ´polidštit´,“ shrnul místostarosta Kašpar. Zda se nám to podařilo, může posoudit každý sám. Ostatně zmíněná výstava bude na webu k dispozici i nadále a také putování venkovních panelů po jednotlivých pobočkách knihovny na Desítce jsme se rozhodli posunout i do příštího roku,“ dodal David Kašpar. Ten dnes položil věnec k Čapkově hrobu společně se starostkou Renatou Chmelovou (VLASTA) a místostarostou Martinem Valovičem (ODS). Karel Čapek zemřel 25. prosince 1938.