Aktuality z městské části

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci na Praze 10 získalo testovací přístroje Ichroma II

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP), pod které na Praze 10 spadají domovy seniorů, ale i terénní služby pomáhající klientům v místě jejich bydliště, v pátek obdrželo tři jihokorejské testovací přístroje Ichroma II. Doposud byl personál těchto zařízení pravidelně testován klasickými PCR testy. Testování pomocí přístroje Ichroma II je rychlejší a zároveň výrazně levnější.

Publikováno: 27.10.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Sociální oblast a zdravotnictví, Koronavirus3316

Vzhledem k tomu, že nejnáchylnější jsou k onemocnění COVID-19 senioři, rozhodli jsme se pravidelně testovat personál našich zařízení, který o klienty pečuje, abychom riziko nákazy minimalizovali. V tuto chvíli máme přes 200 zaměstnanců ve třech domovech pro seniory a terénních službách. Klasický PCR test nás stojí okolo 1500 korun, což v celkovém součtu představuje náklady přesahující 300 000 korun na jedno testování,“ říká ředitelka CSOP Eva Lexová.

Tří analyzátory Ichroma II získalo CSOP darem od společnosti MK Market, která je dodala prostřednictvím e-shopu Rouskydosluzeb.cz včetně 150 kusů testů. Běžná cena jednoho přístroje je 24 900 korun a následný test vychází pouze na 309 korun. Jeho výsledky jsou známy do 12 minut, což výrazně zrychluje možnost učinit v sociálních zařízeních opatření, která zabrání možnému šíření nákazy. Přesnost analyzátorů je nad 95 %. Stejně jako u PCR testů se analyzují vzorky výtěru z nosohltanu. „Pomocí těchto přístrojů je kromě COVIDU možné diagnostikovat přibližně čtyřicet dalších onemocnění, takže s jejích využitím počítáme i po skončení současné pandemie. Jejich nákup jsem konzultovala s několika řediteli obdobných zařízení a všichni se shodují na tom, že je jejich použití velmi efektivní,“ doplňuje Lexová.

V nejbližší době bude v CSOP k obsluze těchto zařízení proškoleno 14 pracovníků z řad zdravotnického personálu, aby další vlna testování zaměstnanců již mohla proběhnout za pomoci nových analyzátorů. V případě podezření na nákazu u klientů CSOP budou i oni testováni pomocí jihokorejských přístrojů a při pozitivním výsledku následně odesláni k potvrzení nákazy PCR testem.

Pořízení stejného analyzátoru současně zvažuje i Úřad MČ Praha 10. „Zvažujeme nákup přístroje Ichroma II, který bychom využili k testování zaměstnanců v první linii, tedy těch, kteří nejčastěji přicházejí do styku s veřejností,“ potvrzuje radní pro sociální oblast a bezpečnost Michal Kočí (Piráti).