Kalendář akcí

Filter:

Filter by Categories

 

Podzimní komorní koncerty

19. září se uskuteční od 18:00 hodin koncert ve Vršovickém zámečku v obřadní síni.

Publikováno: 25.06.2024
Kategorie: Jen akce, MČ Praha 10, Hudba, koncerty5233

Datum akce: 19.09.2024 18:00 - 19:00 Exportovat akci

Vystoupí Anna Paulová (klarinet) a Lukáš Klánský (klavír).

ZDRAMA pro obyvatele Prahy 10. Dvě vstupenky na osobu k dostání v infocentru MČ Praha 10. Lístky můžete vyzvedávat od 19. srpna.

Program:
Johannes Brahms: Sonáta pro klarinet a klavír č. 2 Es dur, Op. 120 20’
Peter Graham: Jiná geometrie pro klarinet solo 3’
Bedřich Smetana: Fantazie na České národní písně 9’
Robert Schumann: Fantazijní kusy pro klarinet a klavír 11’
Luigi Bassi: Fantazie na téma z opery “Rigoletto” 8’

Anna Paulová je významná česká klarinetistka mladé generace. V roce 2015 získala 2. cenu a další ocenění na Mezinárodní hudební soutěži Pražské jaro. Vyhrála také mnoho soutěží v Česku i zahraničí, jako Marco Fiorindo, Giacomo Mensi, Possehl-Musikpreis a Yamaha Stipendium. V roce 2016 vyhrála soutěž Nadace Bohuslava Martinů a v roce 2019 postoupila do semifinále ARD soutěže v Mnichově. Drží cenu Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové z roku 2020. Získala zlaté medaile na Vienna International Music Competition (2019) a Manhattan International Music Competition (2022).
Debutovala v 15 letech s PKF - Prague Philharmonia a vystupovala s mnoha významnými orchestry, jako Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Münchener Kammerorchester. Spolupracuje s předními umělci a zaměřuje se na české skladatele 20. a 21. století. Interpretovala Mozartův klarinetový koncert na basetový klarinet.
Studovala na Pražské konzervatoři, Akademii múzických umění v Praze, Musikhochschule Lübeck, Royal Conservatoire Antwerp a Accademia di Santa Cecilia v Římě. V současnosti je doktorandkou na Akademii múzických umění v Praze a zúčastnila se mnoha mistrovských kurzů pod vedením špičkových sólistů a pedagogů.

Lukáš Klánský patří k předním českým klavíristům, vyhledávaným jako sólista i komorní hráč. Jako člen Lobkowicz tria získal v roce 2014 první cenu a cenu publika na soutěži Johannese Brahmse v Pörtschachu. Trio vystoupilo na významných festivalech v ČR (Pražské Jaro, Dvořákova Praha, Janáčkův Máj, Svatováclavské hudební slavnosti, Svátky hudby V. Hudečka) i v zahraničí.
S Janem Mráčkem, koncertním mistrem České filharmonie, vystoupil na Ankara Music Festival, Festival Laggo Maggiore Musica, Kammermusik um halb acht v Basileji, Nafplio festivalu a v berlínském Konzerthausu. V roce 2018 získal 2. cenu na soutěži Hans von Büllow v dirigování od klavíru, kterému se intenzivně věnuje. S Komorní filharmonií Pardubice natáčí klavírní koncerty W. A. Mozarta jako sólista i dirigent.
Hrát na klavír začal v pěti letech pod vedením R. Učňové. Pražskou konzervatoř vystudoval pod vedením prof. Evy Boguniové a HAMU v Praze u svého otce, prof. Ivana Klánského, kde získal doktorát prací o klavírním díle J. V. H. Voříška. Dirigování studoval na Pražské konzervatoři u prof. M. Němcové a prof. H. Farkače a na HAMU u doc. T. Koutníka a prof. L. Svárovského.
Lukáš Klánský vyučuje na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy a od roku 2018 také na HAMU v Praze. Přednášel na Klavírních sobotách v Brně, na festivalu Gradus ad Parnassum v Ostravě a v roce 2015 v rámci programu Erasmus na masterclassu na Hudební akademii v La Coruni.

Přiložené dokumenty