Kalendář akcí

Filter:

Filter by Categories

 

Oslava 125. výročí narození Františka Suchého

Akce začne ve středu 19. června od 17:30 v krematoriu Strašnice a bude následovat od 19 hodin v parku Františka Suchého.

Publikováno: 17.06.2024
Kategorie: Jen akce, MČ Praha 10, Komunitní, společenské, Přednášky a besedy5218

Datum akce: 19.06.2024 17:30 - 21:30 Exportovat akci

Srdečně zveme k oslavě 125. výročí narození Františka Suchého. Událost už po šesté připomene osud zahradního architekta a ředitele strašnického krematoria a jeho rodiny, boj proti totalitám, a odvahu všech, kteří násilí čelili nebo stále čelí. Vyprávění příběhů doprovodí výzva ke společné hře i péči o krajinu, místo, kde žijeme, které spojí s kulturou a uměním.

Akce se koná v parku Františka Suchého se zázemím v přilehlém prostoru Olga. Oslavy zahájí komentovaná prohlídka blízkého Krematoria Strašnice.

 

PROGRAM:

středa 19. června

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA KREMATORIA STRAŠNICE ● 17:30–18:30 hodin
Provede zástupce vedoucího Dušan Anděl a bývalý ředitel Julius Mlčoch. Prohlídka bude zaměřena mj. na události spojené s působením Františka Suchého a jeho rodiny. Registrace nutná: https://forms.gle/iH2zdp7oDCLgNAvT6

BESEDA S JARMILOU KROČKOVOU ● 19–20 hodin
Povídání s pamětnicí, jejíž příběh popisuje Paměť národa. V parku Františka Suchého.

FIRESHOW ● 21 – 21:30 hodin
Vyobrazení života běžného člověka žijícího v dobách totality prostřednictvím dramatického představeni s prvky tance a ohně. Účinkují Eliška a Nimul.

 

Akce pokračuje i v dalších dnech:

čtvrtek 20. června

UMĚLECKÁ INTERVENCE DO PARKU FRANTIŠKA SUCHÉHO ● 17–19 hodin

AUTENTICITA JAKO PŘELUD A PERFORMATIVNÍ AKT ● 19–21 hodin
Beseda s Reném Levínským (ÚISK, Filozofická fakulta UK) a Matějem Cibíkem (Centrum pro etiku, Filozofická fakulta Univerzita Pardubice). V prostoru Olga. "Navzdory obecnému přesvědčení jsme jen zřídkakdy odměněni za to, že jsme sami sebou. Ve skutečnosti je civilizace z velké části výsledkem naší schopnosti autocenzury a potlačování našich spontánních pudů a přirozených impulzů."

 

pátek 21. června

OPEČOVAT PARK A VIZUÁLNÍ OBNOVA ● 15–19 hodin
Kreativní dílna a hry v parku. Vizuální obnova nápisů na přístupových cestách a jejich propojení s prostorem Olga coby zázemím pro konání sousedských slavností v parku. Obnova tisků k příběhům pánů Františků Suchých na lavičkách v částech parku věnovaných protinacistickému (Fr. Suchý st.) a protikomunistickému odboji (Fr. Suchý ml.). Instalace banneru s informacemi o historických událostech spojených s rodinou Suchých a jejich působením v Krematoriu Strašnice.

Bar a zázemí v prostoru Olga.

Přiložené dokumenty