Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

Zpráva za rok 2020: Desítce se daří snižovat počet lidí na ubytovnách. Za dva roky o více než 20 %

Na Desítce se již druhý rok v řadě snižuje odhadovaný počet rodin s dětmi žijících v ubytovnách. Vyplývá to ze Zprávy o bytové politice za rok 2020, kterou pro městskou část vypracovala Platforma pro sociální bydlení. Profesní organizace si rovněž všímá, že v Praze 10 vzniklo 14 nových obecních bytů a radnice zrychlila proces rekonstrukce těch stávajících. V minulém „covidovém“ roce sice vzrostl celkový počet dlužníků, těch s dluhy nad 10 tisíc ale naopak klesl. 

Publikováno: 11.05.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bydlení a nemovitý majetek3418

Už v roce 2019 udělala Desítka výrazné změny ve své bytové politice, které otevřely možnost pronájmu obecních bytů i lidem v  nouzi. Zásady pro pronajímání vloni ještě upravila tak, aby na byty dosáhlo větší spektrum občanů. Coby jedna z prvních pražských městských částí pro ně otevřela poradenské Kontaktní centrum bydlení a výrazně posílila spolupráci radničního odboru bytů a nebytových prostor s odborem sociálním a externími poskytovateli sociálních služeb.

„Systémový směr, kterým jsme se vydali, se začal velmi rychle projevovat i v praxi. Těší mě především fakt, že se daří dostávat lidi z ubytoven do obecních bytů. Když srovnám začátek roku 2019 se začátkem roku 2021, poklesl celkový odhadovaný počet rodin i dětí na ubytovnách o více než 20 %,“ říká místostarosta MČ Praha 10 Petr Beneš (Piráti), který má bytovou politiku v gesci. 

Platforma pro sociální bydlení ve své zprávě uvádí, že zatímco na počátku roku 2019 žilo na ubytovnách 80 rodin a 118 dětí, o rok později to bylo už jen 70 rodin a 96 dětí, začátkem tohoto roku pak OSPOD eviduje 54 rodin a 81 dětí z desáté městské části.  

„Po dvou letech fungování sociálního bydlení může Praha 10 vyhodnocovat první relevantní data. V tom hlavním uspěla. Rodiny i jednotlivci z ubytoven, azylových domů či jiných forem závažné bytové nouze mají reálnou šanci na standardní bydlení a většině se daří se v bytě udržet,“ uvádí analytik Matěj Hon, autor zprávy. 

V loňském roce se rozšířila i nabídka obecních bytů, které jsou mimo jiné určené pro občany v nouzi. Na adrese U Vršovického nádraží 30/30 vzniklo 14 úplně nových bytů, na jejichž vybudování městská část využila dotaci z magistrátního Fondu rozvoje dostupného bydlení. Tempo rekonstrukce bytů v neuspokojivém stavu pak meziročně výrazně vzrostlo: V roce 2019 jich radnice opravila 105, vloni 174, z toho 35 z dotace Magistrátu hl. m. Prahy. 

V průběhu loňského náročného „covidového roku“ vzrostl celkový počet bydlících dlužníků (z 220 na konci roku 2019 na 329) a stoupl i počet nově uzavřených splátkových kalendářů (z 86 v roce na 125). Vzhledem k tomu, že splátkové kalendáře jsou obvykle uzavírány na dluhy vyšší než 10 000 Kč, lze usuzovat, že se zvýšila úspěšnost včasného podchycení dluhu a ochota dlužníků řešit své dluhy včas touto cestou,“ píše se ve zprávě. Ta zároveň konstatuje, že v průběhu roku 2020 klesl počet (bydlících) dlužníků s dluhem nad 10 000 Kč, a to z 205 na 175. 

„Velkou práci v tomto směru odvádí naše Kontaktní centrum bydlení. Kolegyně s občany řeší jejich problémy opravdu velmi individuálně. Zorientují je ve složitém systému, vysvětlí, co si kde mají vyřídit, poradí, kdo jim může pomoct a jaké možnosti řešení situace mají. To je mnohem důležitější, než se na první pohled zdá: Hodně lidí se dostane do obrovských problémů jen proto, že se v klíčové chvíli neměli na koho obrátit, a získat potřebné informace k řešení situace,“ vysvětluje místostarosta Beneš.  

„Díky intenzivnější spolupráci klíčových lidí na úřadě se daří včas intervenovat u domácností, které mají potíže. A nemusí se jednat jen o obyvatele sociálních bytů. Lze tak předejít např. nárůstu dluhů do nezvladatelné výše a následnému vystěhování,“ potvrzuje i analytik Hon. 

O iniciativě MČ Praha 10 v oblasti bytové politiky:

Na začátku roku 2019 podepsala městská část memorandum s realizátory (R-Mosty, Sociologický ústav AV ČR a Platforma pro sociální bydlení) projektu „Posílení znalostní základny samospráv pro snižování a ukončování bezdomovectví“. Účastnila se setkání tzv. sítě partnerství, která sdružuje místní samosprávy usilující o ukončování bezdomovectví na svém území. I po skončení projektu Desítka dále spolupracuje s „Platformou“: Má k dispozici externího konzultanta, který mapuje a každoročně popisuje vývoj bytové situace na jejím území.

Přiložené dokumenty