Aktuality z oblasti bydlení a správy nemovitého majetku

Pojďte k nám, lákají žáci ze ZŠ U Vršovického nádraží prvňáčky

Žáci základní školy U Vršovického nádraží rozjeli vlastní „kampaň“! Sami totiž lákají rodiče, aby dali své děti do první třídy právě sem. Školáci z Prahy 10 k tomu zpracovali dva informační materiály – dvacet bodů, proč studovat zrovna tady, a originální charakteristiku školy.

Publikováno: 18.03.2021
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Školství, Vršovice3381

Kromě toho vznikají videa s nimi samotnými, a postupně chtějí také na školní web připravit medailonky s učitelkami prvního stupně a vychovatelkami v družině. Vše je načasované do období blížícího se zápisu do škol; ten proběhne online od 1. do 14. dubna 2021. 

Všechny aktivity se odehrávají pod hlavičkou žákovského parlamentu, konkrétně jeho výboru pro školní média, kde mimo jiné také trénují propagační, marketingové aktivity. „Přemýšleli jsme, jak přivábit budoucí prvňáčky a jejich rodiny k zápisu, a tak vznikl seznam hned několika výstupů. Momentálně stříháme videoanketu, v níž členové parlamentu popisují, co mají rádi na svojí škole, a kompletujeme medailonky s učitelkami a vychovatelkami z prvního stupně,“ popisuje Alena Bartošová, koordinátorka žákovského parlamentu a školních médií.

A jak to vidí samotné děti? „Když si vzpomenu na naši školu, vybaví se mi naše krásná budova,“ říká ve videu, které brzy parlament zveřejní na svém YouTube kanále SCHOOL TV, Honza. Mně se vybaví skákání s kámoškama na trampolíně před školou,“ přidává upřímnou odpověď Lenka. „Moje oblíbené místo je jídelna, protože vždycky po vyučování mám hrozný hlad,“ přiznává Viktorie. Tamara zase mluví o svých oblíbených předmětech: „Číslo jedna je bez pochyby mediální výchova,“ říká deváťačka, která je zároveň i šéfredaktorkou školního časopisu sChOOL. Elisabeth zase vyzdvihuje tělocvik a výchovu ke zdraví, Bertík informatiku, další děti třeba angličtinu.

Hlavní důvody, proč zvolit školu U Vršovického nádraží, shrnuje speciálně vytvořené „dvacatero“. Žáci v něm zmiňují své pedagogy, žákovský parlament, interiér budovy a její bezprostřední okolí, tradici či umístění své školy. A nezapomínají ani na životní hodnoty. „Hlavně ale pečujeme o mezilidské vztahy. Podporujeme otevřenou komunikaci a demokratické principy,“ říká se v bodě číslo 15. 

„Na náš žákovský parlament jsme doopravdy pyšní,“ říká ředitelka školy Jana Frojdová. „Funguje na sto procent a škola díky práci čtyř parlamentních výborů žije a dýchá i během pandemie, kdy se většina žáků učí doma.“ 

I v této nelehké době přišli Vršovičtí s celou řadou úspěchů a novinek. Se svým školním časopisem sChOOL uspěli v celostátní školní soutěži, rozjeli svůj projekt sChOOL TV a dokonce začali vydávat nový měsíčník Nástupiště.

„Žákovský parlament na ZŠ U Vršovického nádraží funguje dlouhodobě skvěle. Jedná se o velmi dobrý, koncepční projekt, prostřednictvím něhož se děti nenásilně učí nejen teorii, ale i praxi, a to zábavnou formou, a zároveň za odborného vedení,“ kvituje místostarosta MČ Praha 10 pro školství a kulturu David Kašpar (VLASTA / STAN). „Líbí se mi navíc snaha o komplexní uchopení témat. Například výbor pro školní média svou činnost postupně rozšířil z psané žurnalistiky na multimédia, teď k samotné novinařině přibývá i PR a marketing. Vést žáky ke komplexním dovednostem je v současné době extrémně důležité,“ doplňuje David Kašpar, jenž školství označuje za silový resort 21. století.

Přiložené dokumenty